Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Auschwitz: Bilde av en gruppe barn i fangeuniformer i januar 1945.Foto: AP
 
Feil, Hofmo?
Jeg er litt i tvil om hva Peer Ola Hofmo mener jeg tar feil om.

Publisert: 19.jul.2018 15:11
Oppdatert: 19.jul.2018 15:23

Mitt poeng var ikke å diskutere om Hvite Busser er en god ide eller ikke, men å sette spørsmålstegn ved kommunestyrets dirigering av lærernes pedagogiske valg.

Jeg har visst i følge Hofmo ramla i «den berømte pedagogfella». Jeg mener ikke, som Hofmo sier, at «kun pedagoger vet hva som er best for elevene». Det jeg mener, er at lærere er en yrkesgruppe som har en lang utdanning i fag og i pedagogikk og dermed besitter en kompetanse som faktisk bør tillegges vekt. Jeg tviler på om Hofmo har samme holdning til andre yrkesgrupper – eller finnes det en «flygerfelle», en «ingeniørfelle» eller en «legefelle»?

Nå er det nok sånn at siden alle i Norge har gått gjennom et skoleløp, så mener svært mange mye om skole. Det er bra, vi trenger engasjement i skoledebatten, og det fint at folk som ikke er lærere, deltar. Men å konkludere med at «…man faktisk ikke kan overlate viktige avgjørelser til skolen og lærerne» fordi man ikke vant fram med sitt syn om Hvite Busser som FAU-representant, viser vel i beste fall en imponerende tro på at man sjøl sitter med fasiten. Jeg tenker at det ikke finnes noen fasit. Dette er en verdidebatt, og da mener noen det ene, og noen det andre.

«Kola reduserer reisen til det å gå gjennom porten i Auschwitz», skriver Hofmo. Hvor han tar det fra, vet jeg ikke, for det har jeg aldri ment og i alle fall aldri skrevet. Jeg har vært på så mange skoleturer at jeg vet at det å reise sammen kan ha mange gode effekter i tillegg til de rent faglige resultatene en ekskursjon kan gi.

Jeg har all mulig respekt for sterke personlige opplevelser med den andre verdenskrigens redsler. Jeg kunne sjøl bidratt i den erfaringsdelinga. At nazismens menneskefiendtlige ideologi bør bekjempes, er vi nok enige om. Men det kan gjøres på mange måter. Det kan virke som om enkelte mener at Hvite Busser er den eneste vei til gode holdninger på dette området. Jeg tror at det er mange veier til målet.

Hofmo ber meg løfte blikket opp fra læreplanen. Jeg vil i stedet be Hofmo dukke litt ned i læreplanen og se alle måla som elevene skal nå, og spørre seg sjøl om det ikke ville vært lurere å satse på flere turer med gode formål i stedet for én lang tur der man fokuserer på én liten del av kompetansemåla i samfunnsfag. Og til slutt: Min erfaring fra et langt liv i skolen tilsier at skal man forandre holdninger eller skape gode, varige holdninger, er det ikke nok med ett tiltak. Da må man jobbe systematisk og målbevisst over tid med mange små drypp og mye repetisjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke