hacklink
18. sep
 
Feil opplysninger og gale analyser
Ledelsen i Mental Helse gikk før jul ut med en analyse av tilstanden innen psykisk helsevern som bygger på usannheter og gale analyser.

De hevder blant annet at myndighetene har kuttet i tilbudet til psykisk syke, at dreining fra døgn- til dagbehandling er en økonomisk prioritering og at fastleger gjør mer skade enn gagn. Det er trist at en pasientorganisasjon kaster ut kritiske påstander på falskt grunnlag og bidrar til å ta håpet fra pasienter som lider nettopp av lite håp.

Selv om den gylne regel ikke følges opp slik Helseministeren har lovet, har årsverkene i psykisk helse økt til nye høyder med en betydelig økning også i 2017, alt ifølge rapporter fra SINTEF. Nedgang i sykehussenger har vært en ønsket utvikling av flere grunner. Det er ikke noe god dokumentasjon på at lange sykehusopphold er et gode for pasientene. Livet skal leves i lokalsamfunnet og målet er samfunnsdeltakelse på linje med alle andre mennesker. Da må også det meste av behandling og oppfølging skje i kommunene.

For de aller sykeste vet vi at sykehusopphold til dels kan virke mot sin hensikt. Det vi vet virker er samhandlingsteam i form av ACT/FACT team. Disse teamene jobber hjemme hos pasientene og deres nærmiljø og er satt sammen av fagfolk fra spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Teamene breddes nå ut i hele landet og evalueres kontinuerlig. Resultatene så langt er oppløftende med økende livskvalitet, færre innleggelser og mindre tvang. Det er derfor ikke slik Mental helse påstår, at alternativet til sykehusopphold er ukentlige samtaler med en psykolog.

Det er heller ikke riktig at barn og unge proppes med «lykkepiller» fra fastleger. For det første er det forstemmende at en sentral aktør på feltet fortsatt bidrar til bruken av begrepet lykkepiller da målet med behandlingen ikke er lykke, men å heve en alvorlig depresjon. Norge ligger lavt i forskrivning av antidepressive midler til unge i alderen 15 til 19 år med stabile tall de siste tre årene.

Fastlegene fyller heller ikke stadig ut reseptblokken, da medikamentene i all hovedsak foreskrives av spesialisthelsetjenesten. Bare én av fire henvises for depresjon får medikamenter. Og medikamenter står ikke i motsetning til samtaleterapi. De fleste studier viser at kombinasjonen er det som har best effekt.

Den siste feilslutningen til Mental Helse er at psykologer har monopol på samtaleterapi. De fleste samtalene i kommunene og et stort antall i spesialisthelsetjenesten står andre yrkesgrupper for. Å påstå at fastleger gjør mer skade enn gagn, er respektløst og mangler dokumentasjon.

Etter vår erfaring ønsker pasientene at fastlegene blir mer involvert i oppfølgingen av psykisk syke og at de er til stor støtte for de fleste mennesker som sliter, også psykisk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke