buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Feil på feil om ulv
Ulven utryddet i 1975

Publisert: 15.jun.2016 04:01
Oppdatert: 15.jun.2016 09:20

I HA 7. juni er Tor Egil Mauseth igjen ute med sine påstander om at ulven var utryddet i Norge i 1975. Dette bygger han på at det i Viltrapport 33 fra Direktoratet for naturforvaltning, er skrevet at det kun ble dokumentert en ulv i Sarek (nord i Sverige) dette året.

Les også: Jeg er enig med Tor Egil Mauseth

Enhver bør kunne forstå at selv om det, i vitenskapelig forstand), ble dokumentert kun en ulv i Sarek, så er ikke det ensbetydende med at det er dokumentert at det ikke fantes ulv andre steder, for eksempel i Norge. Det er mange som hevder at «bygdefolk vet best», og da kan det nevnes et eksempel fra 1975 på avisoppslag om at vante jegere og fjellfolk i Rana kommune kunne rapportere om minst en ulv som oppholdt seg i indre deler av Rana.

Les også: Feil om ulv

Selv om denne opplysningen kanskje ikke ble vitenskapelig dokumentert, er den sammen med den totale mengde meldinger i det minste en klar indikasjon på at det var ulv i Norge også i 1975. Erik Dalens kategoriske påstand som premiss for sine spørsmål i bestillingsverket fra Glommen Skog, er derfor en falsk forutsetning som gjør undersøkelsen lite seriøs, sett ut fra et vitenskapelig synspunkt.

I Viltrapport 33 som Mauseth henviser til, er det satt opp en liste over stedfestede og tidfestede ulvemeldinger fra 1948 til 1979, i alt 750 meldinger fra hele landet. Svein Myrberget gir i sin rapport i tidsskriftet Naturen i 1979, en oversikt over ulvesituasjonen i Norge på 1970-tallet. Han viser at det har kommet meldinger om ulv fra 54 av landets kommuner i disse årene, og etter kritisk gransking av hver enkelt melding har han godtatt 63 av tilfellene som troverdige.

Enhver kan selv lese disse publikasjoner og se at slett ikke alle observasjoner er gjort på slutten av 1970-tallet, slik Mauseth uriktig påstår at jeg har skrevet i mitt innlegg 31. mai. At et større antall observasjoner kom fram i lyset etter at systematisk registreringsarbeid kom i gang mot slutten av 1970-tallet, er vel ikke så unaturlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat