hacklink
18. sep
 
Felles innsats mot mobbing
I kommunestyret 7.mars ble det satt fokus på mobbetall for Ringsaker. Tall hentet fra Elevundersøkelsen. Undersøkelsen alle elever svarer på.

Publisert: 22.mar.2019 14:20
Oppdatert: 22.mar.2019 14:23

Resultatene forteller oss om høye mobbetall i Ringsaker - det er urovekkende. Å bli utsatt for mobbing kan gi store utfordringer for den som blir mobbet og for miljøet rundt. Flere av elevene oppgir at de blir mobbet av voksne - det er stort tillitsbrudd. Hvordan skal vi voksne lære barna våre ikke å mobbe, når vi gjør det selv? Hvordan vi tillater oss å kommentere på internett, hvordan vi kan snakke om hverandre - er ikke forenlig med hvordan vi vil at våre barn skal oppføre.

Vi må ha tydeligere fokus og holdningsarbeid mot mobbing i Ringsaker - vi politikere må være nøye på måten vi oppfører oss på.

Nasjonalt er det lagt ned store ressurser for å jobbe aktivt mot mobbing. Det foregår mye forskning, holdningsskapende arbeid og utdanningsmuligheter. Utdanningsdirektoratet har utarbeidet et stort antall gode nettressurser som kan bistå elever, foresatte, skoler, barnehager.

Opplæringsloven § 9a er klar på konsekvenser og hva som skal skje når man oppdager mobbing. Føringene er tydelige og skal følges. Mange melder saker til Fylkesmannen, fordi de mener skolen ikke har håndtert mobbesaken godt nok. På mange måter er dette positivt, de som melder er da kjent med muligheten til å gjøre det. Samtidig som det er trist, siden de da mener at skolen ikke har gjort en god nok jobb.

For mange starter mobbingen i barnehagen, det gir åpenbart ikke en god start på livet. Vårt ansvar ligger i å si fra når det er noe vi ser, ikke være passive tilskuere. Et godt barnehage/skole - hjem samarbeid er avgjørende.

Gode rutiner er utarbeidet i kommunen og ordføreren understeker at det vil komme mer. Bruk de og pass på at rutinene er godt kjent på skolen og i barnehagen. Trygge og gode oppvekstsvilkår skaper vi når vi målrettet jobber for det, det krever en innsats - det må vi ta oss tid til.

I Hedmark er det et mobbeombud, en uavhengig ressursperson som kan kontaktes av alle. Mobbeombudet jobber mot barnehage og grunnskole. For videregående er det et elev- og lærlingombud. Mobbeombudene i Hedmark og Oppland sier: « (..) vi har behov for å påpeke at det ikke nødvendigvis er tallene i undersøkelsen (Elevundersøkelsen) som skal bli bedre – det er ungenes situasjon som skal være i fokus. Hver eneste unge som opplever mobbing er ett for mye. Mobbingen dreier seg om unger og ungdom som trenger hjelp, og som ikke kommer seg ut av mobbemarerittet alene.»

Et langt større fokus på mobbing i samfunnet, gjør at flere velger å fortelle om det de selv har opplevd. Det er bra. Dette er ikke noe som skal holdes hemmelig. Som enkeltelev skal du bli tatt på alvor når du velger å fortelle din historie. Likegyldighet og ansvarsfraskrivelse kan vi ikke akseptere.

Vi har alle felles ansvar for å hindre mobbing. Hindre at barn og unge faller utenfor, ikke får være med og tåle stygge kommentarer. Jobben må vi gjøre i fellesskap. Vi skal være gode rollemodeller.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke