Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Fem år med fest og feiring
Byjubileum: I dag er det fem år og én dag siden Brumunddal og Moelv ble byer. Da fikk de skikkelig smaken på å feire seg.

0
Publisert: 02.jan.2015 12:10
Oppdatert: 02.jan.2015 12:20

FREDAGSKOMMENTAREN: Skutt til by med gedigent fyrverkeri! Slik lød tittelen i HA 2. januar 2010. Da var den aller første byfeiringen i Brumunddal unnagjort. For den offisielle bystatusen ble feiret med fyrverkeri ved Teatersalen ved inngangen til 1. januar 2010. Kaldt var det, men folk strømmet til sentrum, og over 1.000 var til stede med utdelte fyrverkeribriller og hørte ordfører Anita Ihle Steen erklære at Brumunddal by var født, før rakettene gikk i været.

Og siden har de fortsatt å feire, mest i Brumunddal og litt i Moelv også. Om det ikke helt har vært en varig fest, så har de laget seg flere anledninger til å feire enn de fleste. Og selv de som for fem år siden syntes hele bytanken var litt snål, har nok måttet innse at den nyvunne statusen er godt utnyttet, i hvert fall i Brumunddal.

Nå er det kanskje ikke så mye nasjonal status lenger knyttet til selve bybegrepet. Til det er det blitt for mange av dem. Før 1996 var det 50 byer her til lands, og det gikk an å kunne navnet på alle sammen. Mange av dem lignet til og med litt på byer også.

I 1996 ble fritt fram for kommunene å erklære tettstedene sine for byer. Askim var først ute med å innbille seg at de burde være by, med Elverum like etter. Ved utgangen av 2008 var det blitt 98 steder med bystatus i Norge. Det vil si at det i løpet av 12 år var etablert omtrent like mange byer som det var blitt på de foregående 1200 årene. I dag omfatter listen 104 byer, med Jessheim i 2012 og Vinstra i 2013 som de nyeste. Så det å bli by, er ikke lenger helt det samme som før.For hvem har lagt merke til et nytt urbant touch for eksempel på Vinstra? Og Fosnavåg og Åkrehamn, Brekstad og Finnsnes?

I Ringsaker kom en komité i gang i 2008 med å utrede mulighetene for en by eller to. Samme høsten ble den nye miljøgata åpnet, for tidene var definitivt i endring, og i kommunestyret ble det vedtatt med 35 mot fire stemmer å søke om bystatus for både Brumunddal og Moelv. Fra 1. januar 2010 ble den nye statusen offisiell.

For Brumunddals del var det som om stedet endelig hadde fått plassen det en gang var nesten blitt tiltenkt. Allerede i 1823 drev Gregers Fougner Lundh - han som har gitt navn til en folketom plass i Hamar og til utestedet Gregers - og vasset rundt ved Nerkvern i Brumunddal. Da hadde han fått i oppdrag av Indredepartementet å finne ut hvor det burde anlegges en ny by ved Mjøsa.Og han syntes mye så bra ut på Nerkvern. Men selv om Brumundelva med sine mange møller var et klart pluss, var det også slik at elva stadig drev og flommet over, og det var i tillegg langgrunt og dårlige havneforhold. Så Brumunddal tapte; Fougner Lundh anbefalte både Hamar og Lillehammer først. Men at det skulle gå 186 år før Brumunddal skulle komme etter, var det kanskje ingen som hadde tenkt.

Til gjengjeld har det gått kjapt unna etter at det endelig skjedde. På fem år har Brumunddal blitt et nytt sted, og selvsagt med torget som hjertet i den nye byen. Kommunen har satset tungt på torgutbyggingen, og så langt ser det ut til å ha vært kjempesuksess, ikke bare med store arrangement som Tømmerstock og Patriot-Paulas festkonsert, men også på de mange mer hverdagslige arrangementene som får folk til å gå ut, møtes, talas og trives. Det er ikke alltid dette har vært slike ting som brumunddølene har drevet mest med i sentrum.

Selv Moelv har utviklet seg, enda det her skjer i mindre målestokk. I en Wikipedia-artikkel om Moelv heter det til og med at «Moelv har lite tettbebyggelse, og faller utenfor hva som normalt omtales som en by». Men hva som er normalt i Wikipedia, er ikke nødvendigvis normalt i Ringsaker. Og Modalen, som en fortsatt stadig hører som navn nå og da, har gode muligheter til å finne sin rolle som Ringsakers lillebrorby.

Men hva har det gjort med brumunddølene og modølene å bli byborgere? Har det i det hele tatt gjort noe med dem? Og det har det, i hvert fall i Brumunddal. For bystatusen og byutviklingen har skapt et avgjørende stemningsskifte. Det viser seg ikke minst i en entusiasme som en aldri har kjent sneven av før, ikke engang da Brumunddal ble norgesmester i juniorfotball ved å slå Viking 2-1 i oktober 1970.

Det viktigste er at den nye entusiasmen synes å være noe varig. Det er nærmest som det driver og utvikler seg et kjennetegn ved å være brumunddøl, at en møter opp og er med når noe skjer. Alle synes det er så fint, og så drøyer de litt til med å gå hematt, og henger litt lenger rundt på torget.

Et åpenbart grep for å skape entusiasme, er at det har vært satset knallhardt på kultur. «Ringsaker må satse på kultur. Vi har ett av landets beste kulturliv. Det må vi utnytte,» uttalte tettstedsutvikler og etter hvert byutvikler Monica Olsen i HA for fem år siden. Og det er de godt i gang med.

Men enda har de mye å gå på i Brumunddal også. Det er mange urbane elementer de fortsatt har lite av, som hyggelige kaféer på kveldstid, og gode spisesteder. For i det daglige er Brumunddal en rendyrket formiddagsby. Profilen som kveldsby er foreløpig tåkete, når det ikke er store arrangementer på torget. Så kanskje blir 2015 året da Brumunddal får utviklet flere byfunksjoner der folk kan møtes og utfolde entusiasmen sin utenom de store festene?Og så er det opp til brumunddølene å vise at de er blitt urbane nok til å ta det i bruk også, den dagen det kommer i deres egen by.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke