15. sep
 
Fem aktuelle tema om kommunestruktur
Her er fem aktuelle tema i debatten om kommunestruktur.

0
Publisert: 02.mar.2016 04:00
Oppdatert: 02.mar.2016 04:00

Meninger

1. Debatten om ny kommunestruktur bør etter mitt skjønn først og fremst handle om hvordan vi skal bygge en struktur for velferdsstaten og lokaldemokratiet som er bærekraftig i et perspektiv over flere 10-år. I stedet for å diskutere kortsiktige økonomiske konsekvenser, bør vi spørre oss om hvilken kommunestruktur som i størst grad er i stand til å takle det økonomiske omstillingsbehovet vi står overfor. Å tro at vi vil ha en kommuneøkonomi i de kommende tiårene som vi har hatt de to siste, er kunnskapsløst. Kravet til økt produktivitet i kommunesektoren vil bare bli større, jfr. konklusjonene fra produktivitetskommisjonen. Det er viktigere å diskutere hvordan kommunenes kostnader kan reduseres enn hvordan inntektene kan økes.

2. Flyktningkrisa vil prege samfunnsutviklingen i Norge i lang tid. Det er dessverre få tegn i tida som tyder på at vi vil få mindre utfordringer på dette området i årene som kommer. Spørsmålet om hvordan denne dramatiske endringen i samfunnsutviklingen skal håndteres, må også tas inn i diskusjonen om ny kommunestruktur. Vi kommer ikke utenom at kommunene vil spille en nøkkelrolle i integreringsarbeidet.

3. Under årets møte i World Economic Forum var det full enighet om at vi, for første gang i historien, står foran teknologiske nyvinninger som vil rasjonalisere bort langt flere arbeidsplasser enn hva som vil bli skapt av nye. DNB’s nedleggelse av flere titalls filialer og Jernbaneverkets mulige sentralisering av toglederfunksjonen, er bare begynnelsen på denne utviklingen. Er det noen som tror at slike utviklingstrekk ikke vil merkes i kommunene og at de vil bli taklet like godt i små som i store og mer ressurssterke kommuner?

4. Vi kan løse samordningsutfordringene gjennom økt interkommunalt samarbeid, blir det hevdet. Effekten av og ressursbruken ved slikt samarbeid er dessverre ikke slik vi gjerne vil tro. Saker som angår de samarbeidende kommunene, må ofte utredes for hver enkelt kommune. Ressursbruken kan bli firedobbel når fire kommuner deltar. Utredninger og beslutninger får sjelden høyere kvalitet eller lavere kostnad gjennom omfattende interkommunale samarbeidsprosesser. Politikere som har deltatt i regionråd og andre regionale samarbeidsorgan: Vær oppriktige i vurderingen av effekten av slike organ når dere nå skal ta stilling til framtidas kommunestruktur.

5. Avgjørelsen om framtidas kommunestruktur, må baseres på kunnskap. Det brukes millionbeløp for å styrke kunnskaps- /beslutningsgrunnlaget til de folkevalgte i kommunene. Likevel tas det til orde for at folkeavstemninger skal spille en avgjørende rolle for beslutningen. Er ikke det å abdisere, kommunepolitikere?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke