hacklink
18. sep
Byliv: Lekeplassen i Strandgateparken er en av suksessene i Hamar sentrum.Foto: Asgeir Høimoen
 
Fem små tiltak som kan få liv i Hamar sentrum igjen
Sentrumsutvikling: Det historiske Hamar sentrum bærer preg av mange tomme lokaler og tapt identitet.

Publisert: 12.feb.2018 12:55
Oppdatert: 12.feb.2018 14:15

Målet i den foreslåtte kommuneplanen for 2018-2030 er at Hamar skal bli den viktigste byen i og for Innlandet. For at det skal skje, tror jeg det trengs mange små og store tiltak for å skape mer liv i det historiske sentrum.

Helhetlig og harmonisk byutvikling. Fremtidige byggeprosjekter på Tjuvholmen eller andre steder i sentrum (jf. 8-metersplanet, Fuglsethtomta) bør preges av både helhet og harmoni. Uteområdene, strandsonen, naturen og lyset bør ivaretas godt i landskapet, slik at det skapes trivelige og spennende miljøer. Arthur Buchardts høyhus på 135 meter og 35 etasjer synes jeg derfor blir malplassert i småbyen Hamar. Uansett om jernbanen skal gå i vest eller øst, må det avklares hvor høyt det kan bygges ved strandsonen foran sentrum, og hva vi vil ha der. Barrierevirkningen mot Mjøsa dreier seg vel så mye om fremtidige nybygg som dobbeltsporet jernbane.

Egne mål for det historiske sentrum. Mine forslag til nye mål er at det historiske sentrum i Hamar revitaliserer seg med en ny positiv identitet, og at Hamar oppfattes som en særdeles attraktiv kultur- og friluftsarena året rundt. Hvordan kommer vi dit? Først og fremst tror jeg ulike næringsaktører og Hamar kommune bør samarbeide enda tettere med det profesjonelle kulturlivet og frivilligheten. Samarbeid skjer i dag, blant annet gjennom Hamar kommune/Hamar kulturhus, Hamar Teater, Gregers, festivaler, loppemarkeder, konserter og andre arrangementer, men potensialet er mye større. Fem eksempler på små tiltak kan være:

Ukentlige arrangementer på Stortorget/Østre Torg. Hamar kommune bør gjøre som i Brumundal og gjennomføre ukentlige kulturelle lørdagsinnslag på torgene. Stortorget bør gjøres mer ferdig med gatekunst i sosial ring, Østre Torg må pusses opp, og Hamar kommune bør investere i en mindre mobil utescene for å supplere den store de har. Årlige konserter og festivaler er vel og bra, men det er det jevne ukentlige bylivet som har størst forbedringspotensial.

Ukentlig utlån av skøyter på Stortorget. Utlån av skøyter var i flere år (Prosjekt Ungdom for Hamar 2014-2016) et meget populært tilbud på lørdager. Lag og foreninger kan overta dette tiltaket mot ett lite økonomisk bidrag. En egen skøytedag for de minste barna med litt instruksjon og premier vil tas godt i mot av barnefamilier. For å skape den helt gode stemningen, trengs det et fast musikkanlegg på Stortorget styrt fra kulturhuset.

Daglig utlån av leker og spill i Strandgateparken. Strandgateparken egner seg ypperlig til ulike parkspill som badminton, boccia, kubb, sjakk og så videre. En egen utlånsordning på kafène tror jeg kan bli et positivt supplement til mat og drikke. Næringslivet og kommunen bør kunne få til en spleiseordning på utstyr.

Jeg ønsker meg også noen faste bordtennisbord i betong ved lekeplassen i Strandgateparken. Et ønske fra mange ungdommer har vært å få en minigolfbane i byen. Minigolf er populært for både store og små. Hva med en bane i Strandgateparken?

Ukentlig utlån av tråkkebiler på Østre torg. På Lillehammer har jeg sett små barn frydefullt kjøre tråkkebiler (politibil, brannbil, ambulanse m.m) utenfor Rådhuset i Gågata mens foreldrene koser seg med en kaffekopp. Er dette en aktivitet som Turistkontoret kan organisere i sin åpningstid på lørdager? Tråkkebiler i tillegg til noen attraktive lekeapparater vil garantert øke stoppelysten for barnefamilier på Østre Torg.

Opplevelser. Det historiske sentrum bærer preg av mange tomme lokaler og en tapt identitet som handelssentrum. En negativ spiral må snus om ikke «sentrumsdøden» skal forbli en trist realitet også de neste 10 årene. Promoteringen av det historiske sentrum tror jeg i enda større grad bør spisses mot opplevelser som musikk, teater, dans, mat og drikke, kunst, idrett og ikke minst lek for barnefamilier spesielt. Suksessen med lekeplassen i Strandgateparken viser mulighetene. Gode opplevelser i friluft og solskinn klarer verken kjøpesentrene eller netthandelen å matche.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke