17. sep
Hamar Music Festival: Trond Lillebos legendariske bilde at Prepple Houmbs ikke mindre legendariske svev i Strandgata i 2006.
 
Festivaler ved et skillepunkt
Høydepunkt: Hvis du var i festivalteltet i Strandgateparken 2. september 2006, husker du sikkert fortsatt stupet til Prepple Houmb.

Publisert: 27.aug.2017 14:12
Oppdatert: 27.aug.2017 14:31

Kanskje du til og med var en av dem som tok imot ham, og sørget for myk landing? Det er sikkert også et minne som varer en del år.

«Den kvelden, i 2006, var et telt i Strandgateparken fylt opp med 3.500 frammøtte», het det i HA noen år senere i et tilbakeblikk på Hamar Music Festival. «For DumDum Boys var det finalen på en presentasjonsturné for cd-en «Gravitasjon», og Sola, Atle, Aslak, Kjartan og Prepple spant rundt på scenen, publikum hylte og skreik – og det hele endte med at Prepple tok sats på scenekanten og fløy av gårde, ut i publikumsmassen.»

Hamar og Hedmarken har en både ganske lang, og begivenhetsrik festivalhistorie. Noe av det spesielle med den, er at aktørene har passet på å avløse hverandre. Fra Janitsjarfestivalen startet i 1969, har regionen aldri vært uten en musikkfestival.

1999, året da Hamar fylte 150, satte et avgjørende skille i Hamars festivalhistorie. Det var da den nye tida begynte. Da ble den siste Janitsjarfestivalen arrangert. To måneder senere ble den første Jubileumsblues dratt i gang; det som utviklet seg til Hamar Music Festival, og som holdt det gående fram til 2014.

Da tok Tømmerstock i Brumunddal over festivalpinnen. På første Tømmerstock stilte band som Uriah Heep, Manfred Mann og Hellbillies på utescenen i Brumunddal.

«Amerikanerne hadde sitt Woodstock. Brumunddølene får Tømmerstock», het det i HA, selv om en del nok følte at sammenligningen skurret litt.

I år er det rundt 20 festivaler i Hamar og på Hedmarken, fra den bitte lille teaterfestivalen Monofon i januar, til Lutefiskfestivalen dras i gang i november og bades i ribbefett.

Men det er endringer i festivalmønsteret på gang. Det som har kommet inn de siste årene, er de store konsertene med internasjonale stjerneartister, både på Stortorget og Tjuvholmen. Det har skapt ny konkurranse for de etablerte festivalene, som for Tømmerstock i Brumunddal. Ifølge Rune Myhren i HA har da også Tømmerstock-ledelsen vurdert en eventuell mulighet av å endre konseptet til enkeltstående storkonserter. For de har oppdaget at konkurransen fra Elton John og Toto må møtes med nye tiltak.

Heldigvis har Tømmerstock-ledelsen ifølge HA denne uka gått inn for å styrke festivalkonseptet til neste år. Ikke bare med konserter, men også ved å gjøre festivalen til del av bredere «Dala-dager». I så fall kan det bli noe av det samme som Stange satser på med Kønnband-festivalen.

For en utfordring for arrangørene er ikke bare kampen om bandene, og kampen om datoene. Det handler også om å få folk til å være til stede på festivalene, og ikke sitte hjemme på terrassen og ta et glass inntil det er på tide å gå for å høre på de siste to bandene.

Å gjøre festivaler til steder der det skjer noe hele dagen, inkludert noe for unger og familie på dagtid, synes å ha blitt stadig viktigere, og preger mange av de største, som Middelalderfestivalen, Prøysenfestivalen og Stoppested Verden.

«Vi ønsker at Tømmerstock skal gi folk mer å oppleve enn konserter», uttalte Rune Myhren i fredagens HA.

Karakteristisk er i så måte også kveldens Tingnes sommerfestival, der ikke minst maten er viktig.

Også til Stortorget-konsertene og til dels Tjuvholmen jobbes det tydeligvis bra for å gjøre konserten til et bredt by-anliggende. Stadig flere velger å gå ut før eller etter selve konserten; det er som det er i ferd med å utvikle seg til en festdag i Hamar, og at det samme skjer her i løpet av festdagen som festivalarrangørene håper å få til på sine bredere opplagte festivaler.

Og nå kan brumunddølene starte planleggingen av hva som skal skje rundt neste festival allerede. For Tømmerstock er først ut av de store med å offentliggjøre datoen for når det skal skje. 29. og 30. juni 2018 skal tømmerstokkene rulle i Brumunddal, og det gjør naboene i Hamar klokt i å merke seg. For sikkerhets skyld varslet Rune Myhren at Tømmerstock planlegger å holde fast ved siste helga i juni som «fast tidspunkt for senere utgaver». Så vet vi det.

Så hva sitter sterkest tilbake fra alle disse årene? Alle har sine favoritter, men jeg vet om mange som lander på Hamar Music Festival rundt 2005 og 2006. «Årets festival er gjennombruddet», uttalte Einar Busterud i 2005, som var ordfører den gangen også, da CC Cowboys sang om drømmekvinnen som både er Vill, Vakker og Våt. Busterud var for øvrig blitt fan av Turboneger, og det som ifølge HAs anmelder var ikke mindre enn «et helvete av et inferno av lys og lyd». Det fikk folk til og med ute på Helgøya en konsertopplevelse formidlet via mjøsbrisen som de skulle snakke om i lang tid. For musikk var ei greie som tydeligvis tok seg lett over kommunegrensene.

Og kanskje husker du konserten med Joe Cocker på Hamar Music Festival i Strandgateparken i 2005? Hvordan vi kjente det langt inni oss, at denne mildt sagt spastiske Cocker var en av oss på sitt eget skrudde vis. Det er noen slike øyeblikk som sitter en del år.

I 2010 var Cocker der igjen. Det er de som påstår at det var da han hoppet rett opp i været i ren inspirasjon, og landet fint igjen, selv om det ikke er alle som tror på det. I stripete skjorte og svart bukse som hang litt nedpå knea men det gikk fortsatt an å lukke den i livet. Pluss ei ganske intens kordame som jeg tenkte jeg skulle huske for evig hva het, men hva varer vel evig. Og Hamar Music er stilnet for lengst. Men det kommer alltid noe nytt. Det er det som er så betryggende. Og nå står festivalene ved et skillepunkt igjen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke