15. sep
 
Fikk fullblåst opp- levelse av dans

0
Publisert: 09.mai.2015 04:00
Oppdatert: 09.mai.2015 04:00

25. april ble det arrangert dansematine i Hamar. Dette var et initiativ fra lokale dansekunstnere Therese Slob, Ingunn B. Tarebø og Annette Brandanger i samarbeide med Teater Innlandet. Dansematinéen bestod av en trippel bill hvor tre danseforestillinger ble vist, to korte og en lang. Programmeringen bestod av en ferdig forestilling, «Grisebondens kunst» og to arbeidsprosesser «Løgnens veranda» og «tUSTEN».

Arrangementet ble linket opp mot dansens dager. Ideen var å arrangere en fullblåst dag med amatør- scene på torget, aktiviteter for alle og enhver, og i tillegg en full matine hvor publikum skulle kunne oppleve både dans på skissenivå og ferdig produksjon.

Den fullblåste dagen blåste vekk på grunn av manglende kapasitet ved Hamar kommune og kulturhuset. Det ble ingen amatør scene på torget, men Dansematineen stod like støtt, en uke før forestilling var både tUSTEN og Løgnens veranda på plass i prøvestudioene til Teater Innlandet, og de siste grep før visning ble justert.

Det er ingen selvfølge å kunne arrangere dans fra det frie feltet på scenen til en institusjon som Teater Innlandet, men for et voksende dansemiljø som vi har på Hamar, er det allikevel uhyrlig viktig at denne type samarbeid skal kunne få eksistere. Det frie feltet bidrar med kunst som skapes under frie tøyler, med fritak fra å møte publikums ønske. Den frie kunsten inviterer publikum til å oppleve kunsten på kunstens egne premisser og i etterkant av opplevelsen vil man kunne reflektere over hva man faktisk så. Sådan gir man rom for at kunstarten vil kunne utvikles og fornyes. Uttrykket ved Samtidsdansen som finnes i dag kan virke fremmed og skremmende for mange. Men i realiteten så er den kanskje ikke det?

Samtidsdansen uttrykker ofte mange av de samme tanker, ideer og synspunkt som folk flest sitter med, men i stedet for å presentere meninger i scenelyset, formidler denne relativt abstrakte kunsten ideer som vil kunne få publikum til å reflektere selv.

Dans som uttrykk vil kunne oppleves, den trenger ikke alltid å forstås ut i fra handling, og det er nettopp det som er så unikt.

Ved å sette dansekunst på scena inviterer vi publikum inn for å se noe som igangsetter sanser, refleksjoner tanker og ideer. Enkelte ganger vil opplevelsen kanskje virke provoserende, andre ganger er det bare å sette seg tilbake og nyte.

Dansematineen lørdag 25. april fikk fult hus. Mange kom for å se Grisebondens kunst, en hyllest til Hedmarkens gårdsdrift. Mange kom også for å se og oppleve noe litt annerledes, dans i prosess, produkter som ikke var ferdige, men som fortsatt ligger på skissebordet. De aller fleste tok sjansen på å oppleve hele matineen, og fikk sådan den fullblåste opplevelse av dans som vi ønsket å gi. Det var gøy å få så mange tilskuere og det var en fin førsmak på dansens dager. Kanskje er det rom for mer dans allikevel?

Sitat fra publikum: «Det var gøy å oppleve noe så nytt og annerledes». Ja, er det ikke nettopp det kunst handler om.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke