Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Krigen: Utenriksminister Halvdan Koht ble fjernet fra regjeringen høsten 1940.
 
Filmen «Kongens nei» og Halvdan Koht

Publisert: 11.jan.2019 14:16
Oppdatert: 11.jan.2019 14:59

Andor Normann har skrevet at spillefilmen «Kongens nei» sprer myter om Halvdan Koht og 9. april. Det har han helt rett i. Men Helge Hafsahl Karset og Theodor Abrahamsen er ikke enige. Karset benytter sitt innlegg til å framstille Koht som en forvirret og egenrådig person som ikke hadde noe med Kongens nei i Nybergsund den 10. april å gjøre. Det er feil, og en trenger ikke forlite seg på Haakon Lie for å slå fast det.

Les Andor Normanns innlegg.

Les Helge Hafsahl Karsets innlegg.

Les Theodor Abrahamsens innlegg.

At han ble fjernet fra regjeringen høsten 1940, skyldtes nok først og fremst at han ikke var villig til å endre Norges utenrikspolitiske linje i retning av en atlantisk allianse, selv om hans takling av varslene om tysk angrep før 9. april og sladder om hans antatte forhold til Unni Diesen var de mest synlige begrunnelsene.

Karsets framstilling bygger på de myter som ble bygd opp de første etterkrigsår, blant annet for å gi Nygaardsvold-regjeringen ansvaret for sammenbruddet 9. april og noen forhastede påstander i innstillingen fra Undersøkelseskommisjonen av 1945. De er blitt grundig tilbakevist av historikere som Ole Kristian Grimnes i ettertid, selv om populærforfattere som Kjell Fjørtoft og Alf R. Jacobsen har gitt dem forlenget liv.

Jacobsen har til og med prestert å tolke Nygaardsvolds utbrudd på Elverum om å «få Quisling ut og aller helst inn» som uttrykk for at han ville ha ham inn i regjering. Det er Jacobsens historiesyn som kommer til uttrykk i spillefilmen, og da kan ikke Halvdan Koht få rettferdighet.

Theodor Abrahamsen stoler mest på egne inntrykk – «vi som opplevde 9. april 1940 og som levde iallfall i Oslo-området» - av «regjeringens svik mot vårt land.» Det er litt av en salve mot dem som avviste det tyske ultimatum og ga ordre om full mobilisering.» Vi vet nå en del mer om hva som foregikk i deler av den såkalte Oslo-eliten på det tidspunktet. Det var ikke støtte for motstand.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke