hacklink
buy instagram followers
18. sep
 
Fire grunner til ikke å velge Korridor øst
Jernbanedebatten

Publisert: 09.jun.2016 04:00
Oppdatert: 09.jun.2016 10:24

1) Hamar er et jernbaneknutepunkt og trenger et trekantkryss, slik at både nordgående og sørgående tog på Dovrebanen kan kjøres mot Elverum. Samkjøring av Dovrebanen og Rørosbanen/Solørbanen er viktig for framtidas godstransport på bane mellom regionene og mot Sverige og utlandet for øvrig. Særlig gjelder dette tømmertransporten. I et femtiårsperspektiv kan også planene om bybane mellom Brumunddal og Elverum bli høyst aktuelle.

Les også: Vart itte skræmt, Opaas

Med østlig linjeføring blir det ikke mulig å føre tog nordfra mot Elverum uten å bygge seg langt ut i Åkersvika eller snu togene på Hamar.

Les også: "Vest" har størst utfordringer for ytre IC-utbygging

2) Stasjon ved Vikingskipet blir et dårligere tilbud for byens befolkning og tilreisende. Langt færre vil bo innafor gang- og sykkelavstand fra stasjonen. Langs færre tilreisende vil kunne gå til sin destinasjon i byen. Når jernbanestasjoner ligger perifert og ikke sentralt, mister toget mye av sin konkurransekraft vis-à-vis bilen.

Les også: Du verden, Opaas

3) Korridor øst betyr at en må krysse Åkersvika mellom Sandvika og Vikingskipet på en måte som blir svært inngripende i naturreservatet. Dessuten kommer banen svært nær eller til og med inn i reservatet på Disenstranda.

Les også: Det foregår nå en spørreundersøkelse

4) Korridor øst betyr at Børstad og Tommelstad blir delt på midten. Tap av matjord på 45 dekar er nevnt. Da er skjæringer ikke medregnet. Over Børstad og Tommelstad vil banen gå i dyp skjæring, og tap av dyrka mark kan bli nærmere det dobbelte. Dessuten vet vi at de jordene som blir liggende på bysida, vil være svært utsatt for senere nedbygging. I forhold til jordvernet er østlig linje ødeleggende.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke