hacklink
18. sep
Bildet: Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone i Hamar ønsker ikke noe jernbanerelatert nord for Hamar stasjon, ei heller på 8-metersplanet. Derfor har vi bl.a. formidlet idéer som vist her.
 
Fire spørsmål og ett svar om jernbane
11. august er Børresen, Holm, Skipnes og Øygarden igjen ute med leserinnlegg til/mot Folkeaksjonen for jernbanefri strandsone i Hamar.

0
Publisert: 16.aug.2016 04:00
Oppdatert: 16.aug.2016 06:55

Det er utrolig hvor stor interesse disse fire viser for oss. Vi trodde det var Jernbaneverket (JBV) som var viktigst å overbevise.

Det stilles fire spørsmål til oss. Vi er fristet til å gi ett meget kort og felles svar:

Grunnlaget for Folkeaksjonen har hele tiden vært å kjempe for en jernbanefri strandsone. Dette er ønsket for alle som har skrevet under.

For å utdype litt. Det er riktig at vi tidligere har fokusert på for eksempel tunnel gjennom Hamar, for øvrig en løsning nå alle alternativ har, etter at «Vest» i dagløsning ble forkastet av JBV. Grunnen var at tunnel ble oppfattet som det eneste reelle alternativet til nytt dobbeltspor i strandsonen. Etter hvert som vi har fått både «Midt» og «Øst» som reelle alternativ, har vi vært nøye på ikke å ta stilling til hvilket av disse vi støtter. Vi har bare, i tråd med grunnlaget for underskriftslistene, sagt og skrevet hva vi ikke ønsker.

Når vi er så klare på at vi ikke ønsker noe jernbanerelatert nordover i strandsonen fra dagens stasjon, så er det derfor helt i tråd med vårt grunnlag. Vi ser at disse fire sin løsning skader strandsonen mindre enn JBVs kulvertløsning. Det er jo bra, noe vi jo tidligere også har sagt, men vi ønsker altså å fjerne alt av jernbane også på hele 8-metersplanet.

Vi har heller ingen tro på at JBV har verken forhandlingsvilje eller ytterligere midler å legge i en allerede svært kostbar kulvert. De forutsetter jo også en storstilt utbygging i Hamarbukta, noe vi ikke ser reflektert i denne gruppens forslag, jamfør deres egen illustrasjon i HA 18. juli. Dermed er jo hele grunnlaget for kulvertløsningen borte.

Gruppen sier også i samme HA-innlegg: «ingen bolighus og store næringseiendommer må rives». Dette er en grov misforståelse. Løsningen vil nok kreve om lag like mye riving som JBVs egen løsning gjennom hele Hamar nordover til Furuberget. Å hevde at alle eiendommer spares, er dermed kun egnet til å villede.

I forhold til vurderinger av alternativene kan vi henvise til leserinnlegget 12. august fra Thorbjørn Haakenstad i vår styringsgruppe. Her utdyper han flere utfordringer for vest-alternativene og noen positive sider ved «Midt» og «Øst»., uten å ta stilling til valget.

Vi har ellers i to leserinnlegg den siste tiden bedt disse fire trekke tilbake usanne påstander. Det hadde vært fint om de også kunne fokusert på det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke