15. sep
 
Fjern den for arbeidende kapital

0
Publisert: 02.mar.2016 04:00
Oppdatert: 02.mar.2016 07:32

I 2006 var det et bredt skatteforlik på Stortinget. Der ble man enig om å innføre en utbytteskatt mot at formueskatten skulle trappes ned kraftig og på sikt fjernes. Selv med et brett forlik på Stortinget klarte man ikke å gjennomføre dette når det kom til stykke. I dag har vi en utbytteskatt som i 2016 henter inn åtte milliarder kroner i inntekter til staten, og en formuesskatt som henter inn 12 milliarder kroner. Skatteforliket i 2006 endte med et stort løftebrudd.

I 2016 skal Stortinget bli enige om et nytt skatteforlik. Bedriftsforbundet har vært tydelig i våre innspill til Statsbudsjettet i 2017 hvor vi krever at formuesskatten på næringsinvesteringer, eller såkalt arbeidende kapital, fjernes. Fjerner vi denne skatten vil de aller rikeste fortsatt betale skatt, men mange av bedriftene som i dag møter motgang og dårligere tider vil bli betydelig styrket. Formuesskatt på arbeidende kapital medfører en uheldig reduksjon av bedriftenes egenkapital.

Norge trenger en motvekt til statlig kapital som kan bygge opp private arbeidsplasser og sikre innovasjon og nyskaping fremover. Mer privat eierskap gir en styrke til å foreta investeringer og trygge arbeidsplasser i en tid preget av omstilling og usikkerhet. I dag er arbeidsledigheten 4,6 prosent. Hvis ledigheten øker til fem prosent i 2016 blir det den høyeste ledigheten som er målt i Norge på 20 år.

For at arbeidsledigheten skal holdes nede er vi avhengig av de små og mellomstore bedriftene utenfor oljeklyngen blir mer lønnsomme. Å fjerne formueskatten på arbeidende kapital er et stort steg i riktig retning.

regionleder Bedriftsforbundet Region ØST

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke