hacklink
buy instagram followers
19. sep
Helsefag: Vi har bruk for hendene dine.Foto: Heiko Junge, NTB SCANPIX
 
Flere fagarbeidere i helsesektoren
Alle snakker om det og politikere og samfunnsvitere har som et mantra å be ungdommen om å velge et yrke innenfor helsesektoren der behovet blir stort i fremtiden.

Publisert: 26.apr.2016 04:00
Oppdatert: 26.apr.2016 09:15

«Vi har bruk for hendene dine», sies det, men med dagens praksis har man bare behov for hendene stykkevis og delt, i lave prosentstillinger. Hvilke fremtidsutsikter er det for en som fag-utdanner seg innen helsesektoren? I og med at Hamar er min kommune faller det seg naturlig å bruke Hamar som eksempel.

22. februar sto det i HA at i 2014 hadde kun 23 prosent av de ansatte i pleie og omsorg i Hamar kommune 100 prosent stilling, da er også renhold, og kjøkken med. Landsgjennomsnittet er 42 prosent. En kjapp hoderegning tilsier at det er ledere og sykepleiere som besitter disse få 100 prosent stillingene. Hvorfor er det sånn? Er det bare 23 prosent som ønsker 100 prosent stilling, eller er det ufrivillig deltid?

Jeg regner med at en stor del er ufrivillig. Er det det samfunnet kan tilby ungdom som velger en yrkeskarrière i helsesektoren? Saken har mange fasetter, men jeg velger å se det fra de som ønsker seg 100 prosent stilling i ett nåværende eller fremtidig yrkesliv.

Hvis det er dette samfunnet kan tilby dem, så råder jeg dem til å velge en annen utdanning hvis de da ikke vil ha et liv bestående av en stadig søken etter flere enkeltvakter og stillinger med høyere stillingsprosenter for å få privatøkonomien til å henge sammen. Jeg kan ikke se at dette jaget vil føre til noen kontinuitet og forutsigbarhet til beste for brukerne av helsetjenestene.

Eksempel, en nyutdannet Helsefagarbeider har en begynnerlønn på 320.000 i 100 prosent stilling. Realitetene tilsier kanskje en 70 prosent stilling, da med en bruttolønn på 224.000 kroner. Ett nyutdannet par med 70 prosent stilling, vil ha en samlet inntekt på 448.000 kroner. Det er ikke mye å slå i bordet med for ett boliglån i Hamar, som har de høyest stigende boligprisene i landet. I tillegg skal man ha 15 prosent i egenkapital. Den som får dette til å gå i hop bes gjøre det kjent.

Det er forhåpentlig få som vil utdanne seg til 70 prosent stillinger og det er heller ikke samfunnsøkonomisk forsvarlig. Dette er etter min mening ikke en bærekraftig politikk med fremtidsrettet blikk og jeg mener at dette ikke kan bli stående som en «villet» politikk for noe ansvarlig parti.

Jeg synes det er på tide at politikere og andre gode krefter setter seg ned og finner en løsning til fordel for både brukere, ansatte og arbeidsgiver. Før eller siden oppdager de som skal velge yrke realitetene og velger bort yrker som ikke gir en full stilling med en lønn å leve av.

Dette er viktige kjerneverdier for oss alle, rett på hjelp ved behov og ett arbeidsliv der heltid er regelen og ikke unntaket, som det dessverre er i dag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke