Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
BEVISST: Vårt forbrukersamfunn bør nok ta skjea i ei annen hånd, skriver Johnny Wæhler. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
 
Flere i kampen mot matsvinnet

Publisert: 10.aug.2017 10:30
Oppdatert: 10.aug.2017 12:13

At vi er blitt et samfunn i bruk og kast, er det vel trolig få som er uenige i. Det å kaste fullt brukbar mat synes jeg er tragisk.

Som gammel sjømann, er jeg vant til at «ferskmaten» skulle vare både tre og fire måneder, og hvor intet ble kastet unødvendig.

Vi som vokste opp etter krigen, med hagebruk med alle typer bær og frukt, potetåker og selvforsynt med grønnsaker, høner og «bakgårdsgris», og hvor byttehandel var helt vanlig, virker sløseri samfunnet helt på jordet.

Potetene skulle da gjerne vare fra høsten til St. Hans. Da våren kom sorterte vi ut den maten som ble ødelagt, og det gikk tilbake i grisematen.

Når jeg går i butikken i dag og ser poteter som går ut på dato, og saltmat som for eksempel bacon og fullt brukbart pålegg, blir fjernet, kjenner jeg et stikk i hjertet. Selv hermetikk, som normalt varer i årevis, blir fjernet.

Vårt forbrukersamfunn bør nok ta skjea i ei annen hånd. Jeg ser for meg en prisgradering, etter dato. Det er noe jeg tror kunne redusere «kasting» i store mengder.

Men da dukker vel redselen opp hos grossister og butikk eiere, for at omsetningen skal bli vridd over på at mange ville ha kjøpt eldre og billigere mat, som da trolig gir mindre fortjeneste.

Jeg treffer daglig spesielt eldre mennesker som er på «jakt» i kolonialbutikker etter varer med reduserte priser som går ut på dato. Dette inkluderer meg selv, hvor jeg da legger dem i fryseren når jeg kommer hjem. Her er det mange kroner å spare.

Vi bør nok tenke oss om, kanskje begynne å være litt mer bevisst på hva vi kaster.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke