hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Flere ting direkte feil
HA har viet Orona Norway AS og konflikten med EL&IT Forbundet stor oppmerksomhet, sist i leder tirsdag 5. juni.

Publisert: 06.jun.2018 16:51
Oppdatert: 06.jun.2018 16:56

Av en eller annen grunn har HA blinket ut meg som ikke tilhører ledergruppen i selskapet, men som riktignok er talsperson for selskapets policy i denne konkrete saken, som den person i firmaet som har myndighet og ansvar til å innføre et annet avtaleverk enn det selskapet faktisk har. Det har jeg definitivt ikke, noe jeg har redegjort for ved flere anledninger, sist i et debattinnlegg i HA samme dag som lederartikkelen sto på trykk.

Les også: HAs leder 5. juni.

26. april var selskapets ledergruppe pluss undertegnede i møte med forbundet for å diskutere saken. Bildene HA har trykket i sakens anledning kan gi leserne det inntrykk at det ikke var flere enn jeg på dette møtet, og at det er jeg som er hovedpersonen i denne konflikten. Ingen av delene er riktig.

I HAs lederartikkel er det flere saker som blir omtalt som er direkte feil. Jeg omtales som «den tidligere lederen av Heismontørens Fagforening» og «den tidligere streikelederen». Ingenting av dette er riktig. Jeg har aldri innehatt noen av disse titlene. HA skriver også at under streiken i 1996 ville «NHO erstatte den eksisterende tariffavtalen med en ny». Det som er korrekt er at det i 1996 ble gjort forsøk fra NHO på å la Heisoverenskomsten få konkurranse fra Elektrikeroverenskomsten.

For direktør Lars Christian Berge i NHO var det et uttalt mål at HMFs overenskomst skulle få konkurranse av Elektrikeroverenskomsten. NHO hadde latt én av sine medlemsbedrifter benytte Elektrikeroverenskomsten uten at dette var diskutert mellom partene først. Streiken ble avsluttet etter at LO og NHO i forhandlingsmøte 24. september ble enige om at disse to overenskomstene er selvstendige tariffavtaler. NHO hadde altså brutt en avtale det hele tiden hadde vært enighet om.

Orona Norway AS, som ikke er medlem av NHO, har ikke brutt noen avtaler, og ønsker heller ikke å utkonkurrere HMFs overenskomst når det gjelder lønns- og arbeidsforhold. Eksemplet det her vises til når det gjelder mitt syn på hva som skjedde i 1996, er derfor ikke særlig relevant. At HA skriver at jeg som fagforeningsleder undergraver det jeg oppnådde for 22 år siden, oppfatter jeg som en lite presis oppsummering av saken. Jeg var ikke fagforeningsleder som sagt, og jeg har ikke kjøpt meg fri fra avtaleverket ved å gi de ansatte god lønn. Mitt ansvar kan avgrenses til én sak: Jeg har bidratt til å lage en kollektiv tariffavtale mellom en uorganisert bedrift og med ansatte som på det tidspunkt samlet var uorganisert. Hvis HA av den grunn mener at min plass er å finne i skammekroken, må de få lov til å mene det.

HAs leder avsluttes slik: Det er ikke saker som dette Stange Arbeiderparti trenger for å vinne kommunevalget i 2019, og Kristiansen gjør klokest i å komme til enighet med fagforeningen. Min partileder er holdt løpende orientert om denne saken før streiken var et faktum 14. mai. Nominasjonsmøtet i Stange Ap finner sted i november. Beslutningen i det forum vil jeg respektere fullt ut, uavhengig av utfallet.

Hva Kristiansen ellers gjør klokest i å gjøre i den posisjonen han er i, kan diskuteres, men jeg hadde fram til nå ingen planer om å si opp jobben.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke