Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Flere utfordringer i det nye året
Nyttårstanker.

Publisert: 14.jan.2016 04:00
Oppdatert: 14.jan.2016 10:13

Året 2015 er nå historie og mye har skjedd i landet vårt og i Stange. Året begynte med en diskusjon om vi skulle ta mot 8.000 eller 10.000 kvoteflyktninger i Norge. Vi i Stange vedtok å ta imot 45, derav fem fra Syria.

Året endte med at vi står midt oppe i en europeisk krise hvor flyktningestrømmen fra blant annet Syria har nådd frem til oss. Vi i kommunestyret eller i formannskapet har ikke fått eksakt tall på hvor mange flere vi blir bedt om å ta imot, men uansett så fører dette til store utfordringer for oss. Hvor skal de bo, hvilke utfordringer gir det helsetjenestene våre, hvor mye av utgiftene får vi dekket fra staten?

Uansett, så må vi huske på at dette er mennesker i nød og fortvilelse som kommer til oss. Jeg har et håp om at vi viser oss fra vår beste side og ønsker dem velkommen og at vi tar de imot med varme og ikke tenker på dem som folk som skal utnytte våre gode velferdsordninger. Jo raskere vi klarer å integrere flyktningene, desto bedre er det. Dette er ikke bare de kommunalt ansattes ansvar, men vårt og de som kommer hit i fellesskap sitt ansvar.

Stange kommune står nå overfor tidenes satsing på kollektivtrafikk. Vi får ferdig en firefelts E6 og dobbeltsporet jernbane i løpet av en tiårsperiode. Det gledelige med dette er at vi får kort vei til Oslo og Gardermoen og det vil føre til at flere kaster sine øyne på vår kommune for sitt fremtidige bosted. Dette kan forhåpentlig føre til økt tilflytting til vår kommune.

Dette er bra, men her har vi en stor utfordring i å bevare dden yrka marka vår når det gjelder boligbygging og infrastruktur. Vi må tåle en større tetthet på boliger og også boliger i høyden, og her må vi planlegge riktig og utnytte de områdene som er naturlig å fortette i høyden. For oss i KrF er det viktig å øke tettheten ved og rundt våre to stasjonssteder langs Dovrebanen, Tangen og Stange. Jeg ønsker planleggerne våre i kommunen lykke til med jobben, og jeg ber mine politiske venner om at vi er våkne når planene blir fremmet for oss.

Økonomi er også et stikkord. Her kan jeg ikke si annet enn at det blir krevende å komme i mål og få et budsjettoverskudd i de kommende årene i stedet for som i år, et negativt driftsresultat. Dette kan ikke pågå i mange år, da vil vi spise opp fondsmidlene våre som vi så sårt trenger til ikke planlagte utgifter. Selv om det blir sagt at vi har 160 millioner kroner på bok, vil jeg minne på at vi også har en pensjonskostnad på 100 millioner kroner liggende på lur. Dette må vi holde av penger til.

Etter budsjettet som ble vedtatt med Ap, SV, Pp og H sine stemmer, vil vi, forutsatt ingen påkomne kostnader, ha igjen 40 millioner på bok ved årets slutt. Erfaringsmessig spises denne reserven opp hvert år. I så fall sitter vi bare igjen med det vi må for å ha kontroll på pensjonskostnaden.

Vi i KrF ser frem til 2016 med spenning om hvordan vi sammen skal få løst utfordringene som Stange kommune står overfor. Vi i KrF er klare for å jobbe konstruktiv med alle i denne krevende situasjonen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke