hacklink
18. sep
Flom: Mjøsa er ett av vassdragene i regionen med høy flomrisiko. Slik så det ut i Hamar sentrum under storflommen våren 1995, for 23 år siden.
 
Flommen kommer
Flom: Det er stor sjanse for en alvorlig flomsituasjon i Innlandet. Flere av oss har et ansvar for å ta forholdsregler.

Publisert: 18.apr.2018 12:55
Oppdatert: 18.apr.2018 13:02

Store snømengder og sen vår gjør at det er økt sannsynlighet for stor vårflom på Østlandet. I Statens vegvesen forbereder vi oss på det som kan komme. Det bør også den enkelte grunneier gjøre.

De siste analysene fra NVE viser at det er 30-60 prosent sjanse for at vi får en alvorlig flomsituasjon i Hedmark og Oppland. Med dette mener de en situasjon som «forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser, og kan medføre alvorlige skader». NVE nevner Trysilelva, Glomma, Gudbrandsdalslågen, Mjøsa og Etna som eksempler på vassdrag med høy flomrisiko.

Dette kjenner vi igjen fra andre flommer de siste årene. Vi vet også at vannmassene skal renne sørover gjennom Romerike og Østfold, der det også er potensiale for skader. Og ikke minst vet vi at det er et stort antall mindre bekker, åer og elver på hele Østlandet som ved spesielle værforhold raskt kan vokse til mangedobbel størrelse og kraft, med potensiale for å gjøre stor skade.

NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, har et nasjonalt ansvar for flomvarsling. Statens vegvesen har et nært samarbeid med NVE og medlemmer av fylkenes beredskapsråd, blant annet om flomberedskap. Ifølge NVE er det 30-50 prosent mer snø enn normalt i store deler av Sør-Norge. Dette øker naturlig nok faren for flom utover våren og forsommeren. Dersom vi får en situasjon med varmt vær, stor snøsmelting og nedbør så kan vi komme til å få en flom som de vi har hatt flere av de siste 25 årene, med ødelagte veger og bruer, og jordskred som sperrer viktige gjennomfartsårer.

For å være forberedt på dette har Statens vegvesen satt i verk tiltak. Alle våre driftsentreprenører er varslet om flomfaren. I de mest flomutsatte områdene ber vi om bekreftelser fra entreprenørene på at de har tilstrekkelig mannskap, maskiner, skilt og sperremateriell tilgjengelig. Sammen har vi også gått gjennom planer for flomberedskap, og vi har sett på hvor vi – av erfaring – vet at de mest kritiske punktene er.

Vi inspiserer stikkrenner, kulverter og bruer som erfaringsmessig er utsatt for flom. Vi tiner opp frosne stikkrenner der det er nødvendig, og holder øye med bekke- og elveløp nær våre byggverk. Når snømengdene gjør det mulig vil våre kontrollingeniører se over vegenes overvannssystemer.

Er du privat grunneier eller skogeier så ta dine forholdsregler. Du har et ansvar for å holde bekkefar åpne over din eiendom, og bidra til at vannet renner der det skal. Fra tidligere erfaring vet vi at alvorlige flomsituasjoner med betydelige skader kan oppstå på grunn av at bekkeløp ikke er rydda. Et annet scenario er at gjenstander som lagres nær bekker blir tatt med av vannmassene og tetter bekkefar og stikkrenner lenger ned. Vi har også eksempler på at dårlig grøfta skogsbilveger gjør at bekker kan ta nye løp og ødelegge veger eller utløse jordskred.

Flomfaren vil være delt i to faser, den første er den lokale flomfaren i mindre bekker og vassdrag på grunn av snøsmelting og nedbør lokalt. Slike flommer er det vanskelig å forutsi hvor oppstår. Deretter kommer flommen i de større elvene og innsjøene som tar opp eller transporterer vann fra fjellområdene der snøsmeltingen skjer senere. Uansett hva som blir det endelige resultatet så er vi avhengig av at alle bidrar i forberedelsene, slik at konsekvensene blir så små som mulig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke