17. sep
 
Flukten fra Midtøsten må stoppes
Middelklassen søker mot Europa.

Publisert: 14.okt.2015 04:00
Oppdatert: 14.okt.2015 08:26

En av verdens mest anerkjente statsvitere, amerikansk/japanske Francis Fukuyama, har vært i Oslo og forelest i Universitetets aula, samt 9.ds. gitt intervju til «Klassekampen».

Fukuyama er kjent for sine grundige studier med analyser av hva som har avgjørende betydning for bygging og bevaring av viktige statsinstitusjoner, og hvordan liberale demokratier dermed oppstår og blir opprettholdt. Han påpeker at en av de viktigste premissene for å lykkes med det er å ha en ressurssterk middelklasse. Syria har hatt det, men Fukuyama er bekymret for at det nettopp er den som nå flykter fra Syria til Europa og som ikke vender tilbake. En sterk middelklasse er nødvendig når landet skal gjenreises.

Fukuyama peker derfor på at mye av flyktningstrømmen fra Midt-Østen til Europa må stoppes. Verken kapasitet eller ressurser er uendelige i Europa, og nå får Europa enorme utfordringer med å håndtere denne flyktningkatastrofen.

De ressurssterke flykter fra sine familier, sitt land og sitt ansvar. Det skaper store problemer for de mer ressurssvake gjenværende samt det trykket Europa får av de flyktende menneskemassene. Fukuyama mener derfor det er helt nødvendig at EU sikrer sine ytre grenser. Han støtter det Ungarn har gjort med å reise et 175 kilometer langt piggtrådgjerde mot sin sørlige grense mot Serbia.

Fukuyama er begeistret for Danmark som et land med en god demokratisk balanse og kontroll, mens motpolene er Midt-Østen med sterk spredning av en islamsk terrorisme vi aldri har sett maken til. Dette kan skje i disse stater som har svake institusjoner, preget av nepotisme, korrupsjon og lav tillit i folket.

Han er skuffet over at USA har vist at de ikke har noen anelse om hvordan man bygger fungerende stater. Han spår at den arabiske region vil være konfliktfylt helt fram til det kan etableres legitime, fungerende stater. I denne langvarige prosess er det nødvendig at vi holder kontroll og orden i eget hus med den religion som nå sprer terror og kriger der den slipper til.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke