23. okt
TIL VANGSETER: Nassev, Jamal, Vajieh, Yousef og Ahmad . Vil du være med og gjøre en forskjell, spør Hogne Ormåsen: FOTO: STIAN F. STEINSVIK
 
Flyktningene i Vang
Som innflytter i Vang blir jeg bekymret og trist på vegne av flyktningene som komer hit når jeg leser debattinnleggene i HA.

0
Publisert: 10.okt.2015 04:00
Oppdatert: 10.okt.2015 07:25

MENINGER

Børge Holden spør hva flyktningene skal koste, når eller om de noen gang skal dra hjem, om de egentlig er fra Syria eller om de bare later som, og hva slags hensikt de egentlig har med å komme hit.

Han insinuerer også at noen «utøvere av fredens religion» (jeg antar det er muslimer han mener) kanskje kommer hit uten fredelige hensikter. Jeg er ikke helt sikker på hva han baserer en slik antakelse på.

Uansett kan alle disse spekulasjonene vanskelig kalles noe annet enn mistenkeliggjøring, og det er altså ikke her snakk om mistenkeliggjøring av folk med penger og makt, men av folk som flykter fra krig og nød.

Det vil si, en del av dem kan jo faktisk ha en hel del penger, men det hjelper jo lite når huset ditt er bombet sammen og folk skyter på hverandre utenfor husdøra di.

Holden etterlyser fakta. Kanskje litt mye forlangt at HA skal kjenne identiteten til hver og en av asylsøkerne som kommer til Vang, men det vi i alle fall vet helt sikkert er at det er krig blant annet i Syria, i Somalia og i Afghanistan.

Vi vet også at folket i Syria blir skvist mellom Assad-regimet på den ene siden og IS på den andre. Videre vet vi at dette har utløst en voldsom flyktningstrøm som vi ikke har sett maken til siden andre verdenskrig.

Kanskje er det en og annen som har reist med falskt pass, kanskje ikke, det vet vi faktisk ikke og det er heller ikke opp til HA å finne ut av, men UDI.

Når en først befinner seg i en situasjon hvor en er på flukt fra eget hjemland og er nødt til å finne seg et nytt bosted, så synes ikke jeg det er så rart at enkelte finner ut at de skandinaviske landene er trygge og med gode velferdsordninger – uten at det må bety at de vil snylte på statskassa, jeg tror faktisk heller de bare vil ha en trygg og god oppvekst for barna sine.

Når vi vet hvor mange flyktninger nabolandene til Syria tar imot, synes jeg egentlig det er pinlig å irritere seg over disse relativt sett svært få flyktningene som kommer helt til Norge.

Vi kan velge å mistenkeliggjøre eller vi kan velge å hjelpe. For meg er valget enkelt.

Mat og tak over hodet er imidlertid ikke nok. Vi må hjelpe til med å integrere og inkludere flyktningene i lokalsamfunnet vårt. Det finnes foreninger og grupper som jobber med dette, både i lokalmiljøet og på nett. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Vil du være med og gjøre en forskjell?

Da vil jeg oppmuntre deg til å melde deg inn i gruppen «Refugees welcome to Hamar» på Facebook eller å ta kontakt med Vang Røde Kors.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke