17. sep
 
Flyktninger i Stange
Flyktningsituasjonen.

Stange mottakssenter for enslige mindreårige på Åkershagan er et midlertidig botilbud for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 til 18 år. Der bor det nå til sammen 46 jenter og gutter. Det ble opprettet av Hero i oktober 2013.

I tillegg ble det nå i august opprettet et transittmottak på Åkershagan for enslige mindreårige asylsøkere, der bor det nå 60 gutter. Vi har fått forespørsel om å øke med 20 plasser, noe vi i Stange kommune er positive til.

Stange kommune har bosatt flyktninger i over 30 år. Alle som bosettes i Stange får tilbud om norskopplæring med samfunnsfag eller fullt introduksjonsprogram ved Kvalifiseringssenteret i Stange.

Alle nyankomne flyktninger har rett og plikt til å delta i introduksjonsprogrammet. Det er et to-årig program på fulltid som skal kvalifisere deltakere for det norske samfunnet og styrke enkeltes mulighet til å ta utdanning eller skaffe seg jobb. Og de som deltar får en introduksjonsstønad.

I Stange er det Flyktningtjenesten som har ansvar for å inkludere og koordinere bosetting av flyktninger. I Hamar Arbeiderblad på lørdag kunne man lese historien om Teferi som kom fra Eritrea til Stange for to år siden. Han har lært norsk, tatt sertifikat og fått seg jobb. Dette er et godt eksempel på godt samarbeid mellom Flyktningtjenesten og Kvalifiseringssenteret.

Det er politisk vedtak i Stange om å ta imot 40 flyktninger i året fra 2012 og til 2016. I møte før sommeren (17.06) vedtok Formannskapet mot Frps stemmer å øke antallet til 45 for 2015 og 2016. I tillegg så heter det i punkt 3 i vedtaket: «Stange kommune vil etter at evt. vedtak i stortinget om mottak av syriske flyktninger foreligger og påfølgende henvendelse fra IMDI, vurdere ytterlige økning av bosetting av syriske flyktninger.» Vedtaket vil bli fulgt opp. Det innebærer ny vurdering i høst.

Oppsummert så har Stange kommune i flere år stilt opp og ønsket de som trenger beskyttelse velkommen til kommunen vår. Flyktningesituasjonen i Europa innebærer at det må vi fortsette å gjøre.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke