hacklink
buy instagram followers
19. sep
Matjord: I teorien kan matjord flyttes. I praksis er det dyrt og komplisert.Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
 
Flytting av matjord er dyrt og komplisert
Mange lokalpolitikere tyr til krav om flytting av matjord for å tillate nedbygging av jord. Det høres besnærende ut, men er i de aller fleste tilfeller en dyr og dårlig løsning.

Publisert: 04.jun.2018 07:45
Oppdatert: 04.jun.2018 08:21

Et aktuelt eksempel fra Lillehammer belyser hvor vanskelig slike prosjekt er. I et notat fra 28. april i år har Lillehammer kommune vurdert flytting av matjord i forbindelse med E6-utbyggingen videre nordover. Konklusjonen er at det er teoretisk mulig, men ikke gjennomførbart på grunn av komplisert og kostbar håndtering og ingen steder å flytte matkornjorda til.

Matkornplanter kan ha røtter fra 1,2 til 1,4 meter ned i jorda. For å flytte slik jord må en skrelle av minst en meter. Flytting innebærer at en først tar av det øverste jordlaget, deretter lag på lag. Jorda må deretter legges lagvis tilbake på nytt og arbeidet må utføres svært nøyaktig. Risikoen for jordpakking er stor.

Lillehammer har anslått kostnadene til en halv million kroner per dekar. Under kommunestyrets behandling av arealplanen for Hamar kunne representanten Skjævesland fra Venstre vise til kostnader på opp til en million kroner for et annet prosjekt. Hvem skal betale for slike kostbare flytteprosjekter?

Men om en nå går til det skritt å flytte matjorda? Lillehammer måtte gi opp da det ikke finnes ledige arealer for matkornproduksjon i kommunen. Slik jord har jo våre forfedre tatt i bruk for lengst. Også her på Hedmarken.

Hvordan det går med matjorda på Lillehammer, vet ikke jeg. Kanskje brukes det til kommunale parker og vegskråninger? Eller at en flytter jorda lengre opp i terrenget. Det skal ikke mange høydemetere til før vekstsesongen endres slik at det som før var matjord endrer seg til kornjord for dyrefor. Slik går verdifull matjord tapt - for alltid.

Stortinget innskjerpet jordvernloven i 2015 og satte seg et mål om kun 4.000 dekars avgivelse av dyrket mark per år. For Hamars del utgjør det 17 dekar. I et brev til kommunene fra det høyrestyrte kommunaldepartementet 8. mars 2016 ble kommunene oppfordret til å ta ansvar. Hamar Høyres svar til sin egen regjering var å ta hele Vien gård!

Et knapt flertall med By og Bygdelista i spissen valgte å ta deler av Vien til bruk for offentlige formål. Ordfører Einar Busterud har antydet en ny brannstasjon der. Under kommunestyrets møte forleden kunne Brannstasjonens styreleder, Tor Skraastad, opplyse at noen slike planer hadde de ikke.

I Hamars styringspartier råder det en surmuling over at Ringsaker kommune har fått bygge ned så mye matjord sammenliknet med Hamar. Ja, Ringsaker er sterkt å bebreide for å ha bygget ned mye matjord. Forvaltning av våre matressurser er imidlertid dårlig egnet til å drive kommunale kretsmesterskap. En feil blir ikke riktig av å begå nye feil.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke