Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
FN trenger vår tillit
Bare 29 prosent av befolkningen på Østlandet sier de har stor eller svært stor tillit til at FN kan løse de store utfordringene i vår tid.

Publisert: 19.okt.2016 17:01
Oppdatert: 20.okt.2016 23:27

En fersk undersøkelse fra FN-sambandet viser at nordmenn tviler på at verdens land i fellesskap kan løse klimakrisen, flyktningkrisen og fattigdomsproblemene. FN er den eneste organisasjonen som kan samle alle verdens land til forpliktende løsninger på globale utfordringer. Selv om FN har sine svakheter og trenger å reformeres, så har organisasjonen en unik og nødvendig posisjon i verdenssamfunnet.

Klimaavtalen som ble forhandlet fram i Paris fjor er et eksempel på at FN lykkes med å samle det internasjonale samfunn. Når FN lykkes er det kraftfullt, og det utgjør en forskjell for meg, deg og framtidens generasjoner.

FNs bærekraftsmål er også en seier for internasjonalt samarbeid. Verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer ble vedtatt av FNs medlemsland i fjor høst, og skal realiseres innen 2030. Erfaringen fra arbeidet med tusenårsmålene viser at målene ikke bare ble ord på et papir, men et verktøy som var med på å bidra til en halvering av fattigdom i verden, til at ni av ti barn nå begynner på skolen og til å bekjempe spredningen av flere dødelige sykdommer

Bærekraftsmål fire skal sikre god utdanning for alle innen 2030. Et av delmålene er at skolen skal gi elevene kompetanse til å fremme bærekraftig utvikling. Det innebærer undervisning om bærekraftig livsstil, menneskerettigheter, likestilling, fred, globalt medborgerskap og verdien av kulturelt mangfold.

Skal vi nå dette målet, må undervisningen om disse temaene styrkes i norsk skole. Bare 40 prosent av norske ungdomsskoleelever kan definere bærekraftig utvikling, ifølge FN-sambandets spørreundersøkelse. Vi håper at nye læreplaner vil gjenspeile den helhetlige tilnærmingen til bærekraftig utvikling som ligger til grunn for FNs bærekraftsmål, hvor samspillet mellom sosiale forhold, økonomi og klima og miljø står sentralt.

FN har vært en bærebjelke i norsk utenrikspolitikk siden krigen. Norge har vært med på å bygge opp under et sterkt FN gjennom å være en av de største bidragsyterne til FNs arbeid. Dette er prioriteringer som det har vært bred politisk enighet om og som har hatt legitimitet i befolkningen.

Det er et stort gap mellom det som skjer i norske klasserom og ute i verden i dag. FN-dagen 24.oktober er en fin anledning til å sette internasjonale spørsmål på timeplanen og bringe verden inn i klasserommet.

Elevene trenger kunnskap og ferdigheter for å se sammenhengene mellom lokale, nasjonale og globale utfordringer for å kunne reflektere, engasjere seg og forstå seg selv som globale medborgere. Kunnskap om internasjonalt samarbeid og felles globale løsninger vil også gi større forståelse for FNs arbeid og rolle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke