Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Vann: Vi har rikelig med godt vann i Norge, for både tobeinte og firbeinte.Foto: Michael Probst, AP
 
Folk er opptatt av drikkevannet sitt
Hele 97 prosent av innbyggerne drikker vann fra springen.

Publisert: 21.mar.2018 13:59
Oppdatert: 22.mar.2018 09:51

Det viser en undersøkelse av Sentio for Norsk Vann. Mange er likevel bekymret for at vannkildene i Norge er forurenset. Vi kan alle gjøre en innsats.

I dag markeres Verdens vanndag over hele verden, som offisiell FN-dag. Temaet for Verdens vanndag i 2018 er «Nature for water». Målet er å sette søkelys på hvordan naturbaserte løsninger kan brukes for å takle ulike vannutfordringer som tørke, flom og forurensninger.

Den kritiske situasjonen som har oppstått i Cape Town og andre storbyer i verden de siste årene, viser at det er behov for tiltak på bred front for å sikre det aller viktigste i et samfunn: Nok, rent drikkevann. I følge FN mangler hele 2,1 milliarder mennesker tilgang til trygg drikkevannsforsyning. Det er store utfordringer med både for lite vann og forurenset vann. Prognoser viser at det i 2050 vil bo hele tre milliarder mennesker i områder med alvorlig vannmangel. FN ønsker at verdenssamfunnet skal ta disse utfordringene på alvor og i større grad ta i bruk naturens egne muligheter til å rense vann og magasinere vann.

Norge er et velsignet vannrikt land, der de fleste innbyggere har tilgang til rikelig med vann av god kvalitet. I en fersk innbyggerundersøkelse av Sentio på oppdrag for Norsk Vann, svarer 97 prosent at de drikker vannet fra springen. Sju av 10 sier de vet hvilken vannkilde vannet deres kommer fra.

Mange er bekymret for at vannet i naturen er forurenset. Nesten halvparten frykter smittestoffer, mens 40 prosent er redde for miljøgifter og drøyt 20 prosent bekymrer seg for at vannet skal inneholde mikroplast. De fleste er imidlertid trygge på at det rensede vannet de får i springen er av god kvalitet, men om lag 15 prosent av innbyggerne svarer at de også er bekymret for at det kan være skadelige stoffer i springvannet. Nesten like mange oppgir å være bekymret for kvaliteten på flaskevannet som de kjøper i butikken.

Selv om vi i Norge har mye og godt vann, er det ingen selvfølge. Hele 90 prosent av innbyggerne får vann fra såkalte overflatevannkilder, som innsjøer og elver, mens 10 prosent får vann fra grunnvannskilde. Undersøkelsen viser at innbyggerne er opptatt av at disse vannkildene beskyttes mot forurensninger. 85 prosent mener det er aktuelt å gi bøter hvis noen forurenser en drikkevannskilde og over halvparten mener det er aktuelt å sette opp gjerde.

Vi har alle et felles ansvar for å ta vare på de viktige vannkildene våre og hindre at de blir forurenset, både når vi ferdes i naturen generelt og når vi er i nærheten av drikkevannskilder spesielt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke