17. sep
 
Folk, innvandrere og likestilling
Flyktningdebatten.

Publisert: 20.okt.2015 04:00
Oppdatert: 20.okt.2015 10:52

Likestilling, kultur og religion varierer med bredde og lengdegrader på kloden vår. En flytur østover,og folk og ledere har andre oppfatninger om det vi kanskje ville kalle for uforstand. Angående likestilling er vi jo kommet langt her i Norge, men er ikke i mål enda. Vi synes at våre nye landsmenn kan ligge etter. 

Den katolske kirka følger fortsatt Pauli ord: «Kvinner skal ikke tale i forsamlingen.» Kvinner kan vel se langt etter prestestillinger der later det til, paven bestemmer. Da den nyutdannede katolske presten Rudi Kessel kom til Norge og skulle lære unge gutter opp til den katolske tro, fikk han spørsmål det var vanskelig å svare på og han begynte å tenke selv. Spesielt om rettferdighet og solidaritet ble det stilt mange spørsmål.

Kessel følte seg ufri, det var ledelsen over ham, biskoper og paven som bestemte. Det han selv tenkte om disse tingene,måtte alltid være forenlig med det kirken sa. Han kom seg ut av kirka, fikk seg annet fast arbeid, kjøpte leilighet og giftet seg. Etter dette kunne han tenke fritt syntes han. Gledelig var det at han 50 år gammel også fikk en datter. Han forteller om dette i boka si som kom ut i 2011.

I Oslo er en av tre innvandrere. I moskeen er fredagsbønnen bare for menn. Det sier oss litt om likestillingen i Islam.Bønnelederens rolle her må jo være viktig,men hvilken bakgrunn har han? Burde ikke staten Norge forlange godkjent utdannelse her?

Vokser ungdom opp som homo eller lesbisk, kan det være katastrofe for familien, det må skjules. Ungdommene kan også risikere å miste livet. En gutt i ungdomsskolen mistet kameraten sin på det vis. Gutten ble med familien «på ferie», og kom ikke tilbake.

Vi liker vel ikke hijab på barn, på skolen har det jo vært et problem. Hijab begrenser jo bevegelsesfriheten til barna og virker som en markør som skiller dem ut. Det har vist seg at innvandrerkvinner og barn mangler det nyttige D-vitaminet, de får ikke nok sol.

Hijab skal jo ifølge det vi har lest dekke til kvinnens hode fordi håret kan vekke menns begjær. Dumt synes vi, spesielt når det gjelder barn. Det må da bli skrekkelig varmt og ubehagelig i sommervarmen? Å faste, ikke spise på dagtid en hel måned kan vel være farlig for noen. Hva med fasten i Nord-Norge hvor sola skinner nesten hele natta? Lever ufornuften der også?

Hva som skjer under «hellig krig» forferder oss. Fortsatt slår en folk ihjel i kampen om den rette tro her på kloden. I følge gammel islams tradisjon får den som dør i hellig krig, martyrstatus. Han blir derved lovet mange privilegier i det hinsidige, blant annet tilgang til 72 jomfruer. (At-Tirmidhi død 892) Dette løftet har påviselig inspirert islamske aktivister til selvmordsbomber, og dette er i vår tid.

Så til slutt noe som står i en jødisk ortodoks bønnebok og angivelig fremføres av millioner av jødiske menn hver morgen. Der står: «Velsignet du Herre vår Gud, universets hersker, for at du ikke har skapt meg som kvinne.»

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke