hacklink
18. sep
 
Folkeaksjonen villeder
Jernbanedebatten.

Publisert: 28.des.2015 04:00
Oppdatert: 28.des.2015 09:53

«Om anlegget (dobbeltsporet) står ferdig i 2024 eller et par år senere bekymrer oss ikke. For kommende generasjoner er et riktig trasevalg viktigere enn året det er ferdig.»

Slik avslutter Geir Bjørnar Smebye oppsummeringen for Folkeaksjonen for en jernbanefri strandsone for 2015. Dette er villedende informasjon. Slik er det ikke.

Fakta er:

• Stange, Hamar og Ringsaker må bli enige med Jernbaneverket innen utgangen av 2016 for at dobbeltspor til Hamar i 2024 skal få plass i NTP 2018-2027.

• I juni 2016 legger Jernbaneverket fram forslag til kommunedelplan med anbefalt trase for de tre kommunene.

• Ender behandlingen med at ett eller flere av kommunestyrene går imot anbefalingen, behandles saken først hos Fylkesmannen til megling.

• Oppnås ikke enighet går saken til regjeringen til avgjørelse.

Vi vet fra før at slike runder tar lang tid. Saken om dobbeltspor og fire-felts E6 mellom Minnesund og Espa lå 18 måneder i Miljøverndepartementet.

For oss som bor i Sør Østre bydeler, vil et vedtak i kommunestyret i Hamar i desember 2016, om jernbanestasjon ved Vikingskipet (trase øst) eller i Østbyen (trase midt) mot Jernbaneverkets anbefaling, bety stor usikkerhet. Da er det samme politiske flertallet også forpliktet til vedta denne stasjonsløsningen i den nye Kommuneplanen for Hamar som skal vedtas i 2016.

Smebye må fortelle hvilke lokale og nasjonale prosesser som kan bringe dobbeltsporet til Hamar «et par år senere» i en løsning der strandsonen bevares? Kan han ikke det, er dette et villedende innspill i debatten og en bløff for å gi inntrykk av at kommunestyret i Hamar kan bestemme når dobbeltsporet kommer og hvor det ikke skal gå. Blir ikke Jernbaneverket og Hamar kommune enige i 2016 blir dobbeltsporet utsatt på ubestemt tid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke