Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Folkeavstemning om jernbane

Publisert: 24.sep.2016 04:01
Oppdatert: 24.sep.2016 09:21

I HA 21. september står det at KrF fremmer forslag om en mulig folkeavstemning for valg av trassé. Det er et veldig positivt tegn, og det er det mange grunner til.

Jeg mener mange politikere helst vil avgjøre ting selv, uten ønske om at andre skal blande seg inn. Tradisjonelt sett har det vært de samme politikerne som har avgjort når, og om andre enn dem selv skal få slippe til med viljen sin.

I jernbanedebatten har folk uttrykt voldsomt engasjement, og jeg tror det har resultert i at politikere er villige til å lytte i enda større grad enn før, rett og slett fordi innbyggerne har gitt dem noe å lytte til. Folk og politikere snakker sammen mer og gir hyppigere og kraftigere uttrykk for hva de mener, på gata og i avisa.

En folkeavstemning, selv om den bare er rådgivende, legger til rette for åpen og redelig kommunikasjon mellom innbyggerne og de som utøver makta. Først og fremst fordi det skapes tillit, men også fordi det blir veldig synlig om makta som utøves er for eller imot det rådende flertallet. Ikke minst øker det innbyggernes innflytelse. Videre legger det til rette for å motsette seg tvang som går ovenfra og ned, noe som er veldig aktuelt spesielt i jernbanedebatten.

Det er ikke tilfeldig at folkeavstemninger er noe det sjelden snakkes høyt om her til lands. Det er nemlig ikke i politikeres og partiers særinteresse og ha folkeavstemninger som motsetter seg deres egne agendaer. Dessuten er resultatene uforutsigbare, og gjør det derfor vanskeligere for partier å planlegge sitt eget løp. Sånn sett er det grunn til å tro at folkeavstemninger vil stimulere til økt dynamikk og fornyelse der fastgrodde partiprogrammer fungerer dårlig.

I det store bildet er folkeavstemninger gull. For hvis et demokrati, enten det er på lokalt eller nasjonalt nivå, skal være representativt, så må de som utøver makta i størst mulig grad sette særinteresser til side.

Jeg vet at også noen politikere sier de ønsker at folk skal engasjere seg og delta mer i politikken. Det ønsket kan lettere oppfylles hvis folk gis mer innflytelse. Jeg vet ikke om jeg kan tenke meg noe mer effektivt tiltak enn folkeavstemninger for å oppnå akkurat det. Hvis man virkelig vil ha selskap i den politiske prosessen må man tørre å slippe folk til.

At det fremmes forslag om folkeavstemning kan tolkes som et tegn på at lokaldemokratiet er i ferd med å styrke seg. Noen vil nok hevde at trasévalget ikke er et spørsmål om demokrati i det hele tatt, men ting er tross alt hva man gjør dem til. Kanskje er man villig til å prioritere folkevilje, åpenhet og dialog mer enn tidligere. Det er noe jeg som innbygger gleder meg over, uansett hva resultatet av en slik folkeavstemning måtte bli. Dette forslaget er et spennende skritt i riktig retning.

Innbygger i Hamar

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke