17. sep
Hamar: En by, men tre kommuner. Her ser vi to av dem, Hamar og Stange.Foto: Trond Lillebo
 
Folkeavstemning et dårlig redskap
Kommunereformen er som tidligere diskusjoner om kommunegrenser i stor grad tuftet på følelser.

0
Publisert: 28.apr.2016 04:00
Oppdatert: 28.apr.2016 07:02

Meninger

Menigmann tar lite eller ingen hensyn til fakta og framtidige utfordringer for den enkelte kommune. Og som vanlig er det noen ubetydelige partier som i stor iver kaster seg på skremselspropaganda. «Vi vet hva vi har men ikke hva vi får». Sår mistanker om at den større nabokommunen skal sluke alt og er bare ute etter fordeler for seg sjøl. Derfor er folkeavstemning et dårlig redskap i prosessen.

Jeg tror du må være direkte involvert i kommunens drift og utvikling for å se behovet for rasjonelle samordninger, besparelser og framtidige behov. Jeg minnes det var stas i Løten på slutten av 1970-tallet, da Hamar og Stange gjennom HIAS var med på å subsidiere fornyelse av et nedslitt vann- og avløpsanlegg i bygda. Men å tilhøre samme kommune....nei. Likevel flytter enkelte løtensokninger til Hamar av en eller annen merkelig grunn.

Mange peker på Interkommunalt samarbeid som et godt alternativ til kommunesammenslutning, og i noen saker vil det være løsningen. Men hvorfor skal det være tre kommunestyrer som skal bestemme utviklingen i Hamar tettsted? Hva slags styring og utvikling hadde det vært i Brumunddal hvis tre kommunestyrer skulle bestemme byens utvikling, eller samme i Stangebyen?

Hamar-regionen er et felles bo- og arbeidsmarked som har behov for sammen å posisjonere seg med hensyn til framtidas utfordringer. Jeg har med interesse fulgt Ringsakers utvikling og kanskje sett Ihle som en habil ordførerkandidat i en regionkommune. Etter hennes uttalelser forleden er jeg i tvil. Hvis hun mener Hamar må fortelle henne hva Ringsaker vil tjene på en regionkommune, vitner det lite om å se muligheter i et framtidig fellesskap. Er det ikke nettopp Ringsaker som har nytt godt av Hamar i mange år i forbindelse med kommunens nærområder til Hamar. Jeg skjønner Busteruds behov for å tilpasse mer rasjonelle grenser.

Hvorfor fortjente Løten 8.000 kroner, Ringsaker 6.000 kroner. og for eksempel Stor-Elvdal 21.000 kroner mer pr innbygger i statstilskudd enn Hamar i 2015? Naturlig nok kjemper kommuner med få innbyggere for å beholde nåværende ordning. Men hvis det er så gromt å være «liten» og oversiktlig, ja så får de velge det, men avstå fra ekstra statstilskudd. Dette bør heller gå til de kommunene som huser regionale tilbud og er en drivkraft i regionens utvikling.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke