15. sep
 
Folkeavstemning og demokrati
Kommunereformen

Publisert: 17.jun.2016 04:00
Oppdatert: 17.jun.2016 11:08

Et av de mest kløktige grep som motstanderne av det meste har tatt er forestillingen om at folkeavstemninger er mer demokratiske enn beslutninger tatt i våre folkevalgte organer. Med vår forfatning er det slett ikke tilfelle. Tvert imot står folkeavstemninger, stort sett med svært lav deltagelse, i direkte motsetning til vårt representative demokrati.

Enda mer finurlig er forestillingen om at vedtak i kommuner og storting er tvang. I så fall er hele vårt demokrati en eneste stor tvangstrøye.

All lovgivning er tvang, hvis man vil bruke det begrepet, og statens mektigste maktapparat i form av politi, påtalemyndighet, domstoler og fengsler tas i bruk for å håndheve politiske vedtak. Kanskje vi skulle la det bli frivillig å betale skatt? Noen hevder jo at de betaler med glede og da bør frivillighet gi enorme skatteinntekter.

Nå om dagene bruker vi noen millioner på tøvete folkeavstemninger. Det er godt vi er rike, men hvorfor skal noen påta seg folkevalgte verv når beslutninger overdras til folket når det passer dem som ikke får gjennomslag i alminnelige valg. Vi kaller det veiledende, men vi vet hvordan folkeavstemninger med 15 til 30 prosent valgdeltagelse blir brukt, misbrukt og tolket i debatten etterpå. Hvorfor ikke si det som det er og kalle det beslutningsvegring.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke