15. sep
SENTRALE PÅ HONNEMØTE: Prosjektdirektør Roger Jenssen (fra venstre) og prosjektsjef Randi Malmen fikk innspill fra Arthur Buchardt og Sylvia Brustad. Foto: Hege Engdal rusten
 
Folkeopplysning eller vekkelse?
For å gjøre det helt klart: Jeg mener at svaret på framtidas sjukehusstruktur i Innlandet er et spesialist/hoved-sjukehus ved Mjøsbrua.

Publisert: 10.mai.2016 04:00
Oppdatert: 10.mai.2016 11:18

Det har jeg ment i mange år, og slik sett så var innleggene på mandagens sjukehusmøte en bekreftelse på mine egne synspunkter. Jeg stiller likevel spørsmål ved om det er denne typer møter som vi trenger for å bringe prosessen mot et mjøssjukehus framover.

Trenger vi møter der de som er overbeviste ifra før blir styrket i sin tro? For egen del blir jeg litt beklemt ved bare å høre den ene støtteerklæringen etter den andre. For så til slutt å få en sluttappell fra Buchardt om at nå må alle vedtatte framdriftsprosesser settes til side, «for dette er vi da enige om»!

Utfordringen i arbeidet mot et felles sjukehus ved Mjøsbrua ligger ikke i å gjøre tilhengerne av denne løsningen mere styrket i sin tro. Det er ikke slik at «alle er enige». Det hjelper ikke saken når en av mine sidemenn i salen etter møtet uttaler «at den som ikke er overbevist nå skjønner jeg ingenting av».

Jeg hadde i min naivitet trodd at møtet skulle være oppklarende, i den forstand at skeptikerne også skulle få komme til orde og utfordre tilhengerne av hovedsjukehuset på deres standpunkt. For det er faktisk en del skeptikere der ute. Det ville saken – og møtet – ha vært tjent med.

I stedet for å be NHO innlede om noe som Skinstad sjøl ikke visste hva skulle være, og la Buchardt få snakke uimotsagt om OPS- samarbeid, så burde arrangøren ha invitert innledere som kunne ha helt litt malurt i begeret. Det Sjukehusaksjonen ikke klarte, greide Østnytt i sin reportasje samme kveld. Problemet med det innslaget var at standpunkt ble hengende i løse lufta, og framsto som forvirrende snarere enn oppklarende.

Sjukehussaken er en betent sak. Derfor er det helt avgjørende at man møtes på felles arenaer for å drøfte ulike standpunkt. For skal dette løses til beste for alle så må en være i god dialog, og ikke spisse frontene unødig. Vi må ikke undervurdere folk sin oppfatning av hva som er nærhet og trygghet til et lokalsjukehus, og vi må ikke bare avfeie argumentasjon hva gjelder avstand til et hovedsjukehus. Det var en tendens til det i innleggene i møtet, og saklig sett er jeg enig i standpunktene. Men det er ikke jeg og de andre i salen på mandag som er i målgruppa!

Derfor håper jeg at Aksjonsgruppa for et mjøssjukehus neste gang skaper en arena der det blir åpnet for debatt om framtidig sjukehusstruktur, og ikke arrangerer flere «vekkelsesmøter»!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke