17. sep
 
Folkeskoleeksamen i sang
I min skoletid hadde vi eksamener fra fjerde klasse.

Publisert: 10.jul.2015 04:00
Oppdatert: 10.jul.2015 08:36

Hvilke klasser som skulle opp i religion, historie, naturfag, norsk og regning var slått opp med dato og klokkeslett.

Om alle måtte opp i alle eller noen færre fag, husker jeg ikke. Om man ble oppflyttet eller ikke, fikk man vite uten forvarsel når karakterboka ble delt ut siste dag før ferien.

Vår klasse skulle i hvert fall opp i sang da vi skulle gjøre oss ferdige med folkeskolen. Vi gutter var i stemmeskiftet og sjenerte for å synge. De fleste møtte vel opp med pastiller for å klare stemmen.

Da var det ikke som nå at mange drømte om en sangkarriére. Få eller ingen hadde en gitar, og selv om man gjerne hørte plater med Ernst Rolf og Einar Rose med Jubelgutta, så var det neppe noen tenåringsgutter som drømte om liknende karrierer.

I sangværelset skulle vi altså synge solo etter tur. For å ta brodden av guttenes sjenanse for å vise drøvelen fikk jentene synge først. Den første valgte «Millom bakkar og berg». Nummer to valgte samme sang, så den tredje osv.

Da det ble min tur, hadde jeg hørt «Millom bakkar og berg» kanskje 18 ganger. Her trengtes en smule variasjon!

Selv om jeg kom fra en familie som sang sanger fra «Norges melodier», så var det ikke «Når fjordene blåner» eller «Vi vandrer med freidig mot» som surret rundt i en tenårings hode.

Det var selvfølgelig dagens slagere, melodier vi gutta ustanselig plystret til og fra skolen, fotballbanen eller et speidermøte.

Den gangen bestod nemlig slagere av melodier som kunne plystres. Det var dessuten før vi hadde fått den nå så utbredte uvane, at hvis en norsk sanger skal synge for en norsk forsamling, så må det skje på engelsk.

Jeg ville synge «Bestefarvalsen». Læreren snerret: «Det er ikke noen ordentlig sang! Det er bare en slager!»

Det stod nesten stille i hjernen min, men så kom jeg på «Høye nord! Frihets hjem!» Dessverre passet den dårlig til min umodne stemme ... Melodien går jo både høyt og lavt. Læreren ba meg velge en mer brukbar melodi.

Da stod det stille for meg. Jeg tenkte hardt, men fikk jernteppe og kunne ikke komme på noen annen sang enn «Millom bakkar og berg».

Takket være en smule kjennskap til noter strøk jeg ikke til eksamen. Karakteren har vel vært ett eller annet sted mellom 2,5 og 4, hvor 1,0 var best og 6,0 dårligst. Karakterseddelen har forsvunnet for flere tiår siden med alle sine desimaler.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke