hacklink
18. sep
ELDRE: Det er 900.000 alderspensjonister i Norge.
FOTO: FRANK MAY, NTB scanpix
 
Folketrygden fyller 50 år

Publisert: 29.aug.2017 21:00
Oppdatert: 29.aug.2017 21:12

Noen 50-årsjubilanter får fortjent stor oppmerksomhet når åremålet rundes. Andre får kanskje ufortjent liten oppmerksomhet. Folketrygden er så avgjort i denne kategorien. For det er vel få hendelser som til de grader har vært med på å endre Norge som da denne reformen ble satt i ut i livet i 1967. Det norske samfunnet ville ganske enkelt sett helt annerledes ut uten folketrygden.

Folketrygden er selve grunnstammen i vår velferdsmodell, og er med på å gjøre de økonomiske forskjellene i Norge mindre enn en opplever andre steder i verden. Generasjonen som sto i spissen for innføringen av folketrygden for 50 år siden hadde startet sitt yrkesliv uten denne sosiale sikkerheten. Det var ikke sikkert at de fikk noen alderspensjon, og hadde ingen garanti om uføretrygd dersom noe skulle skje. Dette ble det en forandring på i 1967.

Folketrygden er endret flere ganger siden 1967, og en fornyelse er nødvendig for at ordningen fortsatt skal ha livets rett. Men de to viktigste bærebjelkene ligger fortsatt fast: Garantien for at de som ikke kan forsørge seg selv er sikret en økonomisk minstestandard, og at yrkesaktive er sikret en pensjon som er i samsvar med levestandarden de har skaffet seg gjennom å delta i arbeidslivet. Oppkoblingen mot lønn, at alderspensjon er knyttet til arbeidsinntekt, har bidratt til en egeninteresse for å delta i arbeidslivet.

Samtidig med at folketrygdens jubileum blir markert, kommer nyheten om at antall alderspensjonister har rundet 900.000. Dette er en tredobling siden starten i 1967. Den gangen utgjorde de åtte prosent av befolkningen. Andelen har nå økt til 17 prosent. Høyere levealder og muligheter for å ta ut pensjon tidligere er noen av årsakene. Dessuten har mange fra de store årskullene like etter krigen nå blitt pensjonister.

Folketrygden er blitt kalt vårt viktigste redskap for velferd og utjevning. Det er derfor grunn til å ønske mange gode år framover til jubilanten i et valgår der Forskjells-Norge nå står på dagsordenen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke