15. sep
 
For få øyeleger?
Ventetiden kan være lang

Publisert: 15.des.2015 04:00
Oppdatert: 15.des.2015 09:29

«Hvert år rammes rundt tusen her i landet av netthinneløsning, og da haster det å komme seg til lege. Men de ferreste vet ikke hva netthinneløsninger er, og langt færre vet hva de skal gjøre dersom det skjer», forteller de fra øyeavdelingen på Oslo Universitetssykehus.

De første symtomene på at det er kommet en rift i netthinnen, er et lysglimt og kanskje en skygge i synsfeltet. En ny norsk studie ved Oslo Universitetssykehus, kan fortelle at halvparten av alle som opplever at netthinnen løsner, kommer for sent til øyelege, hvilket kan få store konsekvenser for synet.

Studien inkluderer 517 pasienter som ble operert i 2012. Det er rundt halvparten av alle som fikk netthinneløsning det året. De forteller at pasientene som kommer inn, tror at det kan være noe som er kommet på brilleglassene, at det er noe som haster å få operet kan de ikke tro. Å komme til fastlegen,kan jo ta 14 dager.

Hos øyelegen kan det være en ventetid på fra tre til 12 måneder. Da er det kanskje ikke så rart at noen mister synet på vedkommende øye? Kan helsemyndighetene våre gjøre noe med dette tro? Synet er jo svært viktig for alle, og de som fikk reddet synet ved at fastlegen sendte dem avgårde til en øyeavdelig for snarlig undersøkelse og operasjon, kan jo være svært takknemlig.

Vi som synes at synet har forandret seg, burde kanskje passe på å ta leseprøve ved å holde for ett og ett øye. Er det plutselig blitt mye grått istedet for bokstaver, er det kanskje lurt å kontakte fastlegen, det kan være timer om å gjøre får vi høre. Det er litt skremmende at det skal ta så lang tid for å komme til en øyelege. Vi har et langstrakt land, hvordan har disse øyelegene fordelt seg? Det er kanskje ikke like ille alle steder?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke