17. sep
ILLUSTRASJONSFOTO fra utenlandsk bildebase til fri bruk Lege - sykehus - operasjon - pasient - sykdom - skalpell Original bildetekst:
 
For helsas skyld - bevar lokalsykehusene!
Til fylkespolitiker Reidar Åsgård kommenteres følgende først; sentraliseringen øker - noe både røde og som blå må stilles like ansvarlige for.

0
Publisert: 31.jul.2015 04:00
Oppdatert: 31.jul.2015 07:00

Det må være slik at hvis det flommer over et sted, må det demmes opp! Sentralisering selvforsterkes inntil det demmes opp, ved å la være å tilrettelegge for mer av det samme!

En analyse av samtlige sammenslåinger av sykehus i Norge i perioden 1992 til 2000 viste at nedleggelser medførte økte utgifter per pasient. (Aftenposten). Med ett unntak førte sammenslåingene til at utgiftene per pasient i gjennomsnitt økte. Økningen var i gjennomsnitt 2–3 prosent. Lignende forskning internasjonalt har kommet til samme resultat. Effektiviteten falt med sammenslåing, hevdet professor Terje Hagen.

Idet en ser for seg pasienten i sentrum av en ineffektivitet, unngår en ikke risikobildet samtidig. Studien bygget på en sammenligning av hva man fikk ut av ressursene i form av antall behandlede pasienter, målt før og etter sammenslåingen. Fallet i effektivitet ble konstatert både to og fem år etter at de små sykehusene ble slukt.

Hagen viste til internasjonal forskning som viste at når sykehusenhetene blir større enn 180–200 senger, går fordelene ved å være stor tapt i behovet for økt koordinering. Lavere kostnader ved å legge ned lokalsykehus er mulig, men da må man være tøff og legge ned alt av akutt-tilbud ved sykehuset. Nei! - Helseforetakene må tilpasses finans etter lokale kostnadsforhold – det er forskjell på by og land - befolkningen i ulike regioner er ikke lik -sosiale ulikheter er en prediksjon på sykeligheten i regioner osv. Lokalsykehusene med akuttfunksjon for befolkningen er kommet for å bli – valgår el ler ikke. Tidligere helseminister Sylvia Brustad lovet Hamar nytt lokalsykehus. Det må de se langt etter? Overraskende nevnes aldri Kongsvinger - av noen - i debatten som nå rår. Men politikere - Glåmdalen og Solør finns på kartet og har behov for sitt lokalsykehus i Elverum og Kongsvinger. For visst er det forskjell på behov og etterspørsel.

Prioriteringsforskriften legger stor vekt på at helsehjelpen skal være dokumentert effektiv. I henhold til prioriteringsforskriftene og pasientrettighetsloven kan alle pasienter kategoriseres i kategoriene:

• Øyeblikkelig hjelp• Elektive, med rett til nødvendig helsehjelp• Elektive med rett til annen helsehjelp• Etterspurte helsetjenester.

Sykehusstrukturen må sees i sammenheng med samhandlingsreformen, med kommunenes ansvar for en styrket lokal helsetjeneste. Hvis en ikke kan få i pose og sekk, er likevel prisen på pose, verdien på sekken..

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke