16. sep
 
For medaljens forside

Publisert: 01.nov.2018 15:58
Oppdatert: 01.nov.2018 16:48

1.000 utvalgte av Hamars 30.500 innbyggere fikk før sommeren delta i kommunens spørreundersøkelse om levekår. Ordføreren jublet over resultatet: - Nesten alle de 1000 utvalgte svarte at de synes det er godt å bo i Hamar. De anbefaler andre å flytte til byen.

De 1.000 som ifølge levekårsundersøkelsen trives i Hamar gjør det nok først og fremst fordi de bor godt. Med to inntekter har de kanskje råd til å kjøpe en av kommunens nye boliger til 3-5 millioner kroner. Det å eie egen bolig er den trygge basisen i livet og utgangspunktet for trivsel.

På langt nær alle har råd til å kjøpe egen bolig i dagens vanvittig dyre boligmarked. Som enslig klager jeg ikke på 18.500 kroner i måneden utbetalt. Jeg klarer fint å leve for dette. Hadde det ikke vært for boutgiftene. 12-14.000 kroner i måneden i lån, eller leie av en 2-3 roms leilighet, smadrer levekårene.

Det er skuffende som enslig pensjonist å ikke bli bekreftet i kommunens levekårsundersøkelse. Jeg fant ingen spørsmål av typen: «Synes du kommunen bygger nye boliger eller leier ut boliger som er tilpasset din økonomi? Jeg måtte lage meg en egen rubrikk: «Enslige har ikke lenger råd til å kjøpe egen bolig i Hamar.» Under rubrikken «Trivsel» krysset jeg av for laveste score: en «1-er».

Her er et eksempel på hva den økte økonomiske veksten i Hamars boligmarked fører til for helheten. I dag er godt brukte OBOS-blokkleiligheter det eneste alternativet for veldig mange. Men selv disse gamle boligene er snart uoppnåelig. Før kunne medlemmer i OBOS hevde forkjøpsrett på disse boligene. Den er i alle år blitt annonsert i avisa, med dato og klokkeslett for frist, samtidig med boligannonsen. De siste åra har imidlertid annonseringen av forkjøpsrett uteblitt. Jeg har stusset på hvorfor. I dag fikk jeg svaret. Jeg ringer Aktiv Eiendomsmegling og spør om det er mulig å legge inn medlemskapet sitt i OBOS for å hevde forkjøpsrett på en 3-roms i Morterudsgate. Jeg får til svar at det er for sent. Forkjøpsretten er avklart før annonseringen og fristen er utløpt.

Det nye og «helhetlige» OBOS-grepet er altså at andelsboliger med forkjøpsrett kun annonseres internt på OBOS- sider. Her gis meglerne tre alternativer, blant annet dette: 1) «OBOS lyser ut forkjøpsretten på forhånd, før boligen blir lagt ut offentlig på finn.no.» Dermed behøver ikke megleren å annonsere.

Dette er å føre medlemmer fra 1980 bak lyset. Som erstatning for den «tapte» boligen vil OBOS fore meg med rabatter på konsert og teater - mer unyttig pengebruk, mer forbruk, mer bilkjøring. Jeg sier nei takk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke