15. sep
 
For passive og naive?

Publisert: 17.jul.2018 15:27
Oppdatert: 17.jul.2018 15:46

«Misnøye med integrering» er overskriften i «lederen» i HA 1. juli. Jeg minnes Per Sandbergs ord: «Hva hjelper det med godt integrerte jenter i tredje generasjons innvandring når foreldrene henter ektemake til henne fra hjemlandet. Det er gjerne en som må lære seg norsk og har museumsoppfatninger til kvinner og samfunnet i Norge i dag. Da er en jo like langt». I likhet med store deler av Europa, sliter også Norge med å integrere muslimene. De holder seg helst til sine familier og miljøer. En ser at barn ikke skal leke med «de andre», de er «vantro». Ungdommene må ikke oppføre seg «vestlig». Når kvinner gifter seg, må ektemannen være muslim, det har jo vært påbudt. Han skal også helst være fra muslimsk miljø, og har ofte blitt hentet fra «gamlelandet».

I Norge var det i muslimske trossamfunn i 2009 registrert 93.000 medlemmer. Vi har sett og ser hvor farlig de innflytelsesrike islamistiske organisasjoner i dagens verden kan være, og som også har bånd til Norge. De har tatt sterk avstand fra demokrati og kvinners likestilling. Det er gudommelige regler som skal gjelde både privat i familien, i politikk og i strafferett. Av organisasjonene i Norge, er det paraplyorganisasjonen «Islams Råd» som er størst. I 2017 mistet den statsstøtten den hadde fått for å fremme integrering og samarbeid. Grunnen var mangel på tillit. Heldigvis finnes det også sekulære krefter som sier at Islam skal være et privat anliggende og ikke gis juridisk eller politisk makt og innflytelse.

Her i Norge har vi vært forsiktige med diskusjoner om ting som angår Islam og verdier som for eksempel å forby Hijab for barn og ungdom i skolen, Burka eller Niqab i gatene eller på universitetet. Å kritisere her har vist seg å være «et minefelt» Når en muslimsk kvinne er blitt spurt hvorfor de bruker dette, har det vært forskjellige svar. Men begynnelsen var jo ærbarhet, de skulle ikke virke seksuelt opphissende på menn. Spesielt var håret nevnt, et hårstrå måtte ikke komme utenom og vises. Hijab passer ikke alltid i arbeidslivet. Å ta av seg hodeplagget midlertidig der det ikke passer i arbeid går nok ikke, der har vi sett rettsaker. Spørsmålet er om ikke vi her i nord er litt for passiv og naiv når det gjelder Islam og spesielt islamisme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke