16. sep
 
For store forskjeller i Helse-Norge
Jeg får fra tid til annen spørsmålet: Var det ikke bedre å være pasient i gamle dager?

Publisert: 24.mai.2018 09:12
Oppdatert: 24.mai.2018 09:12

Problemet er at tallene og tilbudene spriker for mye. Det er for store forskjeller i Helse-Norge.

For å være ledende i verden og gi pasientene et bedre tilbud må vi redusere disse forskjellene. Dette er først og fremst viktig for pasientene, og vi ser hvor stor betydning det har at ledere jobber med forbedringer.

Ofte viser det seg at selv om snittet for landet er ganske akseptabelt, er variasjonen mellom sykehusene eller kommunene ganske store.

Noen av forskjellene kan vi forklare, for eksempel ved at noen sykehus behandler mer alvorlige tilstander enn andre.

Det vi ønsker mindre av er den uforklarte variasjonen som skyldes at ikke alle pasienter får like god og riktig oppfølging. Det kan skyldes mangelfull ledelse, eller ulik kompetanse og kulturer.

Se på behandlingen av hjerneslag. Stadig flere pasienter får avansert behandling som oppløsing av blodpropp (trombolyse) eller fisking av blodpropp (trombektomi).

Systematisk arbeid bidrar til kraftig økning i andelen som får for eksempel trombolysebehandling. Likevel ser vi at andelen pasienter som får slik behandling varierer mellom 8 og 33 prosent mellom foretakene. Vi tror ikke denne forskjellen først og fremst skyldes ulik tilgang på trombektomi.

Et annet eksempel er infeksjoner. Det som er bra, er at vi har lave tall sammenliknet med andre land. Likevel er forskjellene på mange felt ganske store, for eksempel varierer forekomsten av infeksjoner etter keisersnitt mellom to og 17 prosent mellom sykehusene.

Tilsvarende vet vi at pasientene på sykehjem har stor nytte av en regelmessig legemiddelgjennomgang, og det skal utføres. Noen steder får tre av fire pasienter dette, mens det andre steder bare tilbys en av tre.

Denne type forskjeller kan bli mindre ved ledelsesmessig oppmerksomhet og en fagkultur som vektlegger pasientens sikkerhet og forbedringsarbeid.

Ledere må interessere seg for forskjellene og sette inn tiltak for å få ned variasjonen.

Vi ser at det skjer en positiv endring i riktig retning, og med enda mer oppmerksomhet kan vi få et likere og bedre tilbud for alle pasientene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke