Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
For viktig til å gjemmes bort

Publisert: 01.mar.2018 15:58
Oppdatert: 01.mar.2018 16:06

Hedmark fylkeskommune har hatt utkast til Folkehelsestrategi 2018-2020 på høring. Vi har noen synspunkter knyttet til strategien, da vi mener at fylkeskommunen har en altfor diffus forståelse av hva folkehelse innebærer. Når Hedmark fylkeskommune skal utforme en folkehelsestrategi, har vi en alle tiders mulighet til å drøfte hva som virkelig bidrar til god folkehelse. I folkehelseloven står det at alle sektorer skal «tenke helse i alt de gjør». Det betyr at folkehelse ikke bare handler om tradisjonell tenking omkring helse, og at folkehelsearbeidet ikke bare retter seg mot helsesektoren. En slik endring og utvidelse av forståelsen av folkehelsebegrepet er bra – og helt nødvendig.

Vi ser at folkehelsediskusjonen oftest handler om fysisk aktivitet, ernæring, grøntarealer og tannhelse. Det er, slik vi ser det, en snever og begrensende forståelse av begrepet, og av hvilke faktorer som faktisk påvirker folkehelsa. Dessverre er forslaget til Folkehelsestrategi for perioden 2018-2020 preget av dette. Mange av de foreslåtte strategiene handler om nettopp de nevnte temaene. Dette gjenspeiler seg også i hvilke høringsinstanser fylkeskommunen retter seg mot, da de fleste av høringsinstansene hører til helsesektoren. Alle kommunene er også høringsinstanser, og det er grunn til å tro at innspillene dermed kommer fra kommunens folkehelsekoordinator, eller en annen helserelatert rolle. Folkehelse er for viktig til at det «gjemmes» bort i en avgrenset del av kommunen. For eksempel bør innspill fra Høgskolen Innlandet, med sin lærerutdanning, utdanningsforskning, og folkehelseutdanning veie tungt.

Frafall fra videregående opplæring utgjør en stor folkehelseutfordring. Det er nødvendig å styrke en kultur for læring. Et miljø som legger til rette for læring og mestring, gjør at skolen kan fungere som bindeledd mellom utdanning og arbeidsliv. Deltakelse i arbeid gir inntekt, sosialt fellesskap, mening og struktur til hverdagen for den enkelte. Dette er grunnleggende faktorer for å bedre både psykisk og fysisk helse, og styrke opplevelsen av mestring. Hedmark fylke har til dels store utfordringer både når det gjelder skole og læring og tilknytning til arbeidslivet. Mange står utenfor, særlig unge mennesker, og det er all grunn til at læring, utdanning og arbeid burde prege strategier om folkehelsearbeid.

Regiondirektør NAV Hedmark

avdelingsdirektør

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke