hacklink
18. sep
 
Forbud må grunnlovsfestes
Atomvåpen

Den kanskje største trusselen mot fred er fortsatt atomvåpen. Det er fremdeles ca 17000 atomvåpen i verden, og så sent som i september 2016 ble det foretatt en atomsprengning i Nord-Korea.

FN er 70 år i år, og total avskaffing av atomvåpen har hele veien vært et viktig mål for organisasjonen. I august anbefalte et overveldende flertall av nasjoner i FN at det i 2017 skal forhandles om en folkerettslig bindende lovtekst som forbyr atomvåpen. Norge var ikke blant disse landene, enda Stortinget ønsker at Norge skal arbeide for et forbud mot atomvåpen, og enda det var den norske regjeringen som startet hele denne prosessen i Oslo i 2013.

Selv om Norge ikke har atombomber, er vi med i NATO, alliansen som besitter størsteparten av verdens kjernevåpen. Arbeidet mot atomvåpen må derfor gjelde både i nasjonal, nordisk og global sammenheng. Allerede statsminister Einar Gerhardsen proklamerte sitt «ingen atomvåpen på norsk jord i fredstid» på NATO-toppmøtet i 1952.

I nasjonal sammenheng anbefaler vi en grunnlovsfesting av at Norge skal være et atomvåpenfritt territorium. I tråd med synet til tidligere stortingsrepresentant Hallgeir Langeland foreslås følgende tekst i Grunnlovens § 25:

«atomvaaben maa ikke produseres, innføres, bruges eller utplasseres i Riget».


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke