17. sep
 
Forby matkasting!

Publisert: 31.okt.2016 17:05
Oppdatert: 31.okt.2016 19:45

Det at vi kaster spiselig mat, står for 10 prosent av klimagassutslippene i verden. Samtidig som vi kaster brukbar mat som vi har brukt energi og ressurser på å produsere, lever det mange mennesker i Norge som ikke har mulighet til å spise god og næringsrik mat.

Få ned matsvinnet krever politisk vilje og konkrete løsninger som treffer matvarebransjen godt. Klarer vi å hindre at mat forsvinner i søpla og samtidig sørge for at den i stedet blir brukt på en god måte har vi løst flere problemer samtidig. AUF mener tiden er inne for å innføre en lov som forbyr dagligvarehandlene å kaste mat. En slik lov vil gjøre at det lønner seg for butikker å selge maten for en lavere pris når best før-dato nærmer seg, eller gi mat som har gått ut på dato til veldedige formål. En lov vil også gi mulighet for sanksjoner mot butikker som likevel velger å kaste mat.

I tillegg til en lov, må vi gjøre andre tiltak. Vi må få på plass en offensiv bransjeavtale der bransjen selv finner konkrete tiltak de kan enes om, og staten må sørge for penger til å opprette matsentraler i de store byene i Norge. Matsentralene skal sørge for at maten fra butikkene finner veien til veldedige formål slik at den kan komme til nytte. Å få ned matsvinnet er for viktig til å overlate til hver enkelt forbruker. Det må politiske vedtak til for at det skal monne. Første steg må være å forby matkasting.

leder AUF i Hedmark

nestleder AUF

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke