hacklink
18. sep
 
Fordomsfull festbrems
Selvsagt er det fristende for HA, i rolige sommermåneder, å røre i gryta som ga stor debatt i 2012. Men med påstander om at vi «ikke vil ta i det faktum at organisasjonen har alkohol som en viktig del av kulturen» viser HA nok en gang sin ignoranse.

0
Publisert: 04.jul.2016 04:00
Oppdatert: 04.jul.2016 06:55

Avisa har ikke vært på noen av NBUs demokratiske og åpne arenaer de siste årene. Da er det freidig å ha så bastante meninger om hvilke debatter vi tar, og hvilken info vi gir våre tillitsvalgte.

Siden sist vi hadde gleden av å være i ordskifte med HA har vi vedtatt høyere aldersgrense på sentrale arrangement og en narkotikaforebyggende handlingsplan for å følge opp vår nulltoleranse for ulovlige rusmidler. Ordensregler og beredskapsplaner behandles i representantskapet to ganger i året. Gjennom dialog tilpasser våre lokallag seg kontinuerlig til endringer i krav fra politi og kommuner når de arrangerer fest. Festkultur diskuterer vi stadig. Slik vil det være også framover.

En BU-fest kan ikke sammenlignes med hjemme-alene-festene HA-redaksjonen muligens var på i sin ungdom, ei heller BU-fester for 10 eller 30 år siden. Tidene har endret seg, og det har vi også. Det som ikke har endret seg er at våre arrangement fortsatt er ettertraktet blant ungdom på steder hvor det ikke kryr av andre tilbud. Ikke alle har lyst til å henge på Hamars utesteder i helgene. Når våre lokallag arrangerer fest skaper de sosiale møteplasser på bygda, og det kaller vi bygdepolitikk i praksis. I mangel på andre tilbud skaper vi vårt eget.

Hvis HAs agenda er å hindre at ungdom over 18 år drikker alkohol på fest er mitt tips å påvirke selve lovgivningen, framfor å gå til angrep på oss som opererer med utgangspunkt i den. Ifølge alkoholloven er det forbudt å selge, skjenke eller utlevere alkohol til personer under 18 år. Det er imidlertid ikke forbudt for ungdom under 18 år å være på fester hvor det drikkes alkohol. Når BU-lag i Ringsaker får beskjed om å ha skjenkebevilling for salg til deltakere over 18 år etterkommer de selvsagt dette, og andre krav som måtte stilles av myndighetene – slik som andre festivaler og konserter med ambulerende skjenkebevilling.

BU er mer enn fest. Som leder har jeg fått se beskjedne 16-åringer utvikle seg til knallharde debattanter på talerstolen. Jeg har sett folk få ansvar og utfordringer som gir verdifull organisasjonserfaring og ny kunnskap. Og ikke minst har jeg fått se tusenvis av engasjerte ungdommer blomstre opp i et åpent og inkluderende miljø, som gjerne kalles «Norges største vennegjeng». I tillegg forsvarer jeg gladelig bygdefesten som en del av vårt aktivitetstilbud. Vi står på fjellstø grunn så lenge vi har et kontinuerlig fokus på medlemmenes trygghet og så lenge vi er innenfor de rammene som norske lover – og ikke HA – setter for oss. Sist jeg sjekket var nemlig ikke landets lovgivende forsamling lokalisert i et redaksjonslokale i Grønnegata.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke