Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Forebyggende tiltak må til

Publisert: 21.jan.2018 11:46
Oppdatert: 21.jan.2018 11:46

De siste ukenes sex-skandaler blant stortingspolitikere har rystet nasjonen. Noen ligger muligens utenfor det strafferettslige mens andre har overtrådt grensen. Uansett, det som har kommet fram er verken etisk forsvarlig eller innenfor det man kan kalle god folkeskikk. Vi må forvente mer av våre folkevalgte.

Denne atferden må stoppes, og forebyggende tiltak må iverksettes for framtida. Dessverre har stortingsrepresentantene i dag en form for immunitet, de kan ikke bli suspendert, det hindrer både Grunnlov og stortingets forordning slik jeg skjønner det. Men dette kan endres – det er opp til Stortinget å endre reglene slik at utilbørlig oppførsel får konsekvenser. Dette er et viktig poeng, fordi stortingspolitikere er avhengig av folkets tillit. Når noen bryter denne tilliten, slik som det har blitt avdekket de siste ukene, bør det få konsekvenser.

Å endre lover og regler tar tid, og kan ikke gis tilbakevirkende kraft. Derfor sitter de det gjelder trygt. Men endret regelverk kan virke forebyggende - det må Stortinget gripe fatt i nå.

Hva må iverksettes? Etter min oppfatning må vi få regler som gir mulighet for suspensjon av representanter som utviser slik atferd at det går på tilliten løs, som begår overgrep og kriminelle handlinger. En suspensjon vil måtte medføre at representanten forlater Stortinget, og ikke gis muligheten for å komme tilbake. For å erstatte den suspenderte, bør det innføres regler om suppleringsvalg.

Det vil innebære at det arrangeres nyvalg i den valgkretsen den ledige plassen tilhører. Valget må være åpent for alle partier å delta i, det vil være et viktig prinsipp å gi muligheten for velgere som er sviktet til å velge annerledes. Det er å håpe at en slik endring kan virke forebyggende og hindre den adferd som vi har fått høre om i det siste.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke