Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sykehus: Det er foretaksmodellen som er problemet, skriver Brit Lien.Foto: Gorm Kallestad , SCANPIX
 
Foretaksmodellen årsaken til problemene
Innføring av foretaksmodellen er årsak til problemene i helseforetakene.

Publisert: 08.okt.2018 17:07
Oppdatert: 08.okt.2018 17:17

Etter å ha lest kommentaren til John Arne Holmlund i HA 29. september sitter jeg igjen med opplevelsen av at her er det en slags kortslutning av årsak og virkning. Det er godt kjent at byråkratiet i helseforetakene vokser voldsomt på bekostning av antall ansatte som utfører arbeidet nærmest pasientene. Sjukehusene er blitt butikk.

LES John Arne Holmlunds kommentar her.

Virkning av foretaksmodellen: Fra ledelsen i Sjukehuset Innlandet rapporteres det om underskudd om at det er for mange eller for lite antall pasienter. Kongsvinger forsvant ut til Akershus og det medfører en permanent inntektssvikt. Avskrivinger gir underskudd. Et enormt byråkrati som tapper sjukehusene for ressurser en tredje virkning.

Markedstenkning er bygd på mistillitens logikk, og åpenhet og tillit er det som forsvinner. Konkurransen mellom de ulike sjukehusene i Sør Øst foregår for åpen scene. Tormod Hermansen skrev i en artikkel av D Butenschøn DN Magasinet 2013 «Nede for telling» at det å lage markeder der det ikke er grunnlag for det fungerer det dårlig og byråkratisering, mistillit og ansvarspulverisering følger med.

Sjukehus eller andre helsetjenester skal ikke gå med overskudd eller underskudd, dette er ikke varer på et marked. Sjukehus skal levere tjenester til befolkningen, pasienter er ikke kunder eller biomasse, men mennesker som har rett til helsehjelp ved behov. Innsparingene går utover pasienter, de ansatte og vår alles tillit til at vi får hjelp når vi trenger det.

Å si at ledelsen bruker penger som fulle sjømenn på land er krenkende overfor de som garantert gjør så godt de kan. Ingen bruker penger for moro skyld på noe som ligger rett foran dem. Det er foretaksmodellen som er problemet og hvor konkurranse og overskudd overskygger det som et sjukehus skal drive med.

Sjukehus bør for øvrig bygges i en etablert by ifølge statlige føringer. Holmlund får finne ut hvorfor på egen hånd. Og om Holmlund mener at et mjøssjukehus som er betraktelig redusert i forhold til opprinnelig størrelse skal klare å få samme spisskompetansen som de har i Oslo tror jeg at han tar feil. Det er ikke langt til Oslo fra Innlandet.

Skottland er et land som ligner på Norge, fem millioner innbyggere og med til dels spredt bosettingsmønster med noen større byer. De første de gjorde i 1999 etter å ha fått indre selvstyre var å fjerne konkurransen om helsekronene. Skottene tok et endelig farvel i 2004 med markedstenkningen i helsetjenesten. De avviklet helseforetakene og underskuddene forsvant over natta. Det å ta tilbake tillit er kostnadseffektivt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke