16. sep
 
Forhandlingsretten tilbake

Publisert: 26.apr.2017 14:08
Oppdatert: 26.apr.2017 14:13

Årets trygdeoppgjør står for døra. For pensjonistforbundet er det to krav som står i fokus.

· Pensjonistene må få tilbake forhandlingsretten

· Dagens ordning med underregulering av pensjonene må endres.

Pensjonistenes forhandlingsrett ble opphevet for få år tilbake og erstattet med en «drøftingsrett». Erfaringene med denne ordningen er at det framstår som en ren parodi. Pensjonistforbundet krever slutt på dette uverdige spillet, og vil ha tilbake en ordning med forpliktende forhandlinger.

Årets trygdeoppgjør blir etter alle solemerker et nytt år med fokus på de rigide retningslinjene som gjelder for pensjonsreformen. Slik det ligger an vil vi for tredje år på rad få en situasjon der pensjonene øker mindre en prisutviklingen og pensjonistenes kjøpekraft reduseres.

Det var aldri intensjonen i pensjonsreformen at pensjonene skulle tape seg i verdi. Grunnlaget for Stortingets vedtak om pensjonsreformen reguleringsregler var en forutsetning om 1,5 prosent reallønnsvekst. Gjennom et fratrekk på 0,75 prosent ville pensjonistene få halvparten av vestandsutviklingen til de yrkesaktive.

Problemet er at reallønnsveksten i dag ikke er i nærheten av 1,5 prosent, men langt lavere. Økonomien har endret seg.

Det er nå på tide at Stortinget tar sitt eget reguleringsvedtak på alvor. Pensjonistforbundet mener at svaret er å gjenninnføre forhandlinger i oppgjøret. Partene må kunne forhandle fram et anstendig oppgjør innenfor rammen av lønnsveksten og de økonomiske realiteter. Både dagens og morgendagens pensjonister fortjener en anstendig utvikling av kjøpekraften.

En pensjon som taper seg i verdi er ikke en bærekraftig pensjon, verken nå eller i framtida.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke