buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
URIMELIG: Dobbeltbeskatning stimulerer ikke til investering og langsiktighet, skriver Yngve Sætre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 
Formuesskatt er urimelig
Dobbeltbeskatning stimulerer ikke til investering og langsiktighet.

Publisert: 11.aug.2017 10:23
Oppdatert: 11.aug.2017 10:27

Det er urimelig at penger som er tjent på ærlig vis og beskattet gjennom inntektsskatt på nytt skal beskattes hvert år når eieren investerer eller på andre måter tar vare på sine midler.

En slik dobbeltbeskatning stimulerer ikke til investering og langsiktighet, men heller til sløsing og kortsiktighet. Formuesskatten svekker personlig ansvarlighet og privat eiendomsrett.

All formue vil i prinsippet bidra til verdiskaping hvis det investeres i operative driftsmidler, i aksjer eller står i banken.

Skatt på formue vil derfor redusere evne til verdiskaping og vekst. Formuesskatt er svært problematisk for mange bedrifter, særlig i den kritiske oppstartsfasen. Skatten er en ekstrabyrde som øker risikoen for bedriftene, spesielt fordi den ikke tar hensyn til om bedriften går med overskudd eller underskudd.

Ekstra ille blir det når formuesskatten rammer bare norskeide bedrifter, men ikke utenlandsk eide bedrifter i Norge. Det er nærmest utrolig at vi gir norskeide bedrifter en slik «straffeskatt».

Urimeligheten i formuesskatten kan illustreres ved at et samfunnsnyttig selskap som Tesla høyst sannsynlig aldri kunne vært norsk. Selskapet har 18.000 ansatte og er mye verdt, men det går med tap.

Med det norske systemet ville eierne måtte betalt svimlende 2,6 milliarder kroner i formuesskatt de siste ti år. Det sier seg selv at dette er umulig å håndtere for et selskap som går i minus. Heldigvis for selskapet er det lokalisert i USA, hvor det ikke er formuesskatt.

Det er åpenbart gode grunner til at land som Østerrike, Danmark, Tyskland, Finland og Sverige har fjernet formuesskatten. Det er både en urimelig skatteform og en skatt som skader næringslivet.

Det er i realiteten en skatt på private arbeidsplasser – selve grunnlaget for velferdssamfunnet. Til tross for dette vil Arbeiderpartiet øke formuesskatten med 4,9 milliarder kroner de neste fire år.

Det er bra det er mulig å stemme på partier som i stedet vil redusere formuesskatten, og skape flere arbeidsplasser. Gi en stemme for å styrke norske arbeidsplasser. Gi en stemme til Høyre 11. september.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat