Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Rives: Parkgata 31.Foto: Frank Brandsås
 
Fornuftig å rive et av Hamars gamle hus?
I HA lørdag 18. august leste jeg artikkelen «Vil opp i høyden». Der foreslår selskapet «Omtanke» riving av Parkgata 31 for å bygge 60 omsorgsboliger i sju etasjer. Er det fornuftig å rive enda et av Hamars gamle hus?

Publisert: 30.aug.2018 13:53
Oppdatert: 31.aug.2018 07:04

Tre viktige momenter:

1. Bevaringsplan for Hamar: sentrumsplan rapport nr 1 – 1989: Gården ble oppført i 1889/90 for Hamar håndverkerforening. Den ble påbygd flere ganger, sist i 1962. Den inneholdt blant annet en stor sal, og ble tidlig brukt som rettslokale for Hedemarkens lagsokn. Den har blant annet huset Frimurerlosjen, Hamar Arbeiderparti, Hedmarks Landbruksselskap og Astoria Møbler. Jeg siterer: «De mange sentrale offentlige funksjonene gården har hatt gjør den til et interessant anlegg i lokalhistorisk sammenheng.

Her kan du lese den opprinnelige artikkelen "Vil opp i høy den".

Den ytre formen er tidstypisk. Gatefasadene med sin enkle bånddekor er stort sett uforandrede. Bevaringsverdien er også knyttet til interiøret i den gamle teatersalen, som var hovedarena for lokale og tilreisende kunstnere i flere tiår.» En del av dette interiøret er bevart, blant annet et stort veggmaleri utført av en avdød Hamar-kunstner. I bakgården mot Parkgården er det også et stort maleri på murveggen signert «e l a 98».

2. Hamars Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Byens kulturlandskap 2011. Vi leser i forordet om bebyggelsen i Hamar:

«Det vil alltid være ulike oppfatninger om vern og verneverdier, og debatt øker bevisstheten om vår bygningsarv. Vern skal ikke hindre utvikling, men sørge for at vi får en heldigere utvikling, som tar vare på byens identitet og egenart.»

Her er to viktige deler. Det ene er «…øker bevisstheten om vår bygningsarv.» og «…utvikling, som tar vare på byens identitet og egenart.»

Videre: «Den eldste bebyggelsen og Hamarhusene er tett knyttet til Hamars første byplan. De er viktige å bevare». Om Hamarhus (som Parkgata 31 er et eksempel på) står det: «En tidlig lokal bygningstype. Den har to etasjer, ofte med lav knevegg med eller uten små vinduer på loftet, brukket hjørne og saltak som valmes mot hjørnet…»

3. Parkgata 31 er SEFRAK-registrert. SEFRAK er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner. Jeg siterer: «Bygningane i SEFRAK-registeret er i utgangspunktet ikkje tillagt spesielle restriksjonar. Registreringa fungerar meir som eit varsko om at kommunen bør ta ei vurdering av verneverdien (min utheving) før det eventuelt blir gitt løyve til å endre, flytte eller rive bygninga.»

Kjære politikere, bygningsmyndigheter og andre: Har vi tilstrekkelig bevissthet om bygningsarven (Parkgata 31) når vedtaket skal fattes? Er ikke Parkgata 31 en viktig del av byens identitet og egenart? Hva med verneverdien/bevaringsverdien?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke