hacklink
17. sep
 
Forpliktende samarbeid er nødvendig

Publisert: 02.apr.2018 14:19
Oppdatert: 02.apr.2018 14:19

Min kollega i klimabransjen Bjørn Sveheim uttrykker i denne avis sin skepsis til europeisk energisamarbeid. Vi har jo begge jobbet for bedre klima og redusert energiforbruk. Riktig nok i inneklimabransjen.

De fleste land i Europa er avhengig av forurensende energikilder. Riktignok har noen land en stor produksjon av vindkraft, men det er ikke nok til å kunne stenge ned forurensende kullkraft. Norge har et overskudd av ren og fornybar energi, men ikke nok til å dekke behovet med vannkraft året rundt. Da er det vel en vinn-vinn situasjon å kunne switche retningen på den rene kraftproduksjonen?

Norge har vært i den heldige situasjonen at vi har funnet olje og gass. Nå har vi en storstilt eksport av disse naturresursene. Hvorfor er det ikke protester mot dette? Den er jo ikke fornybar engang (de nærmeste millioner av år) og i tillegg forurenser den.

Det virker som om din største bekymring er strømprisen. Det kan være berettiget når det gjelder kraftkrevende eksportindustri, men skal det være avgjørende når vi trekker inn forurensende kullkraft i Europa.

Danskene har en energipris som er ca det doble av det vi betaler. Enda høyere hvis vi hensyntar lønnsnivået. (På den annen side har de jo en varmende snaps til en billig penge.) Selv om vi på statistikken ligger midt i kostnadsnivået, er vel realiteten at vi ligger nærmere en bunnpris.

Europeisk samarbeid er fornuftig. Hvert land har sine utfordringer, sjelden er utfordringene de samme. Det må vel være fornuftig at vi samarbeider? Naboene i Europa kan bidra til å løse noen av hverandres utfordringer!

Forpliktende samarbeid, både politisk og praktisk, vil bidra til å løse felles utfordringer. Verden er blitt mindre og alle er avhengig av alle.

Det er bare Trump og norsk venstreside som ikke har troen på det.

Pensjonert europeer og Høyremedlem

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke