16. sep
 
Forsvarer pengebruken?
Bruken av kulturhuset i Hamar

Publisert: 15.mar.2016 04:00
Oppdatert: 15.mar.2016 11:36

I HA 11. mars har kulturredaktør Geir Vestad en omtale av Hamars kulturhus. Med bare superlativer beskriver han hvor vellykket oppføringen av huset er blitt, etter to års bruk.

«Besøkstallet for 2015 var 481.000» skriver han så begeistret. Som velorientert kulturredaktør vet han sikkert at over halvparten av disse gikk til biblioteket. Som lå der før, endog på samme plass. Hvor troverdig er da hans øvrige beretning. Og hvor få er det igjen av besøkende, til kulturhuset?

Hva er så realiteten? «Fasade i glass ble valgt for at byens innbyggere ved selvsyn kunne få se all den aktiviteten som skulle foregå». Sa politikerne på forhånd, og fortsatte: «Det vil gå en strøm av besøkende, til og fra – av unge og eldre». Etter at biblioteket har stengt på kveldene er det så godt som ingen som går «til og fra». Viser erfaringen.

De av oss som har fulgt oppfordringen kan ved selvsyn se at øvre etasje, fra Folkets Hus og ned til Storhamargata – vel det egentlige kulturhus - så godt som ikke er i bruk. Verken på kveldstid eller dagtid. Selv har jeg sett en leikarring har øvd der en gang, to ganger at musikere har øvd der. En gang har jeg sett Passasjen i bruk, - men dette er over en periode på tre uker. På dagtid og kveldstid. Teaterdelen er vanskeligere å vurdere fra utsiden. Men det skal ligge fem «saler» der, og hvor ofte er disse i bruk. Hadde byen bruk for dem?

Etter to år ser det ut til at foretaket, bygging av kulturhus, må evalueres. Byens borgere må bli orientert om hvorvidt kulturhuset bruksmessig og ikke minst økonomisk har oppfylt forutsetningene. Vi kommer ikke utenom at politikerne nå må rettferdiggjøre sin beslutning om å anvende 750 millioner på å bygge 15.000 kvadratmeter til kulturformål. I byen med 30.000 innbyggere.

Kulturhuset ligger der. Vil påføre kommunen store årlige utgifter i neste 100 år. Spørsmålet er om det vil bli brukt – forsvare pengebruken. Kulturredaktøren i HA inviteres til å ta en tur til Stortorget, og deretter fortelle sine lesere hva han har sett.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke