16. sep
 
Forsvarer tapt sak
Rovviltdebatten

Publisert: 26.sep.2016 04:00
Oppdatert: 26.sep.2016 11:29

Lørdag 15. oktober skal Thorbjørn Berntsen i ilden foran Stortinget sammen med atten andre store og små appellanter. Han forsvarer en tapt sak: Sin 20 år gamle drøm om å gjenopprette en nasjonal, levedyktig ulvestamme i Norge.

Det så jo så lovende ut. Og rett skal være rett: Gjennom sine to rovviltmeldinger på nittitallet la han grunnlaget for den forvaltningen vi har i dag. Men selve kongstanken – drømmen om den genetisk levedyktige ulvebestanden som skulle sørge for å fjerne ulven fra den norske rødlista – den ble sveket av hans etterfølgere. Siri Bjerke, Børge Brende, Knut Arild Hareide, Helen Bjørnøy, Erik Solheim, Bård Vegar Solhjell, Tine Sundtoft og Vidar Helgesen har mye å svare for, selv om flere av dem kamuflerte det med orwellsk nytale. Alle disse var med på å administrere uttak av ulv og har ulveblod på hendene.

Thorbjørn Berntsen er ren.

Flere av dem som er nevnt ovenfor, vil finne det dypt urettferdig at de blir omtalt i en slik sammenheng og kan vise til at det jo var rettsvesenet som sviktet. Og vel er det en skandale at et tilfeldig inndratt premiss i noe så perifert som en namsrettsdom skulle bli stående og ikke forsøkt anket til Høyesterett. Men ugjort er ugjort og uspist er uspist og bør vel forbli det av hensyn til samholdet i rørsla.

I det hele tatt har det blitt for mange kompromisser. Nå siver det til og med ut påstander om at selveste Bernkonvensjonens generalsekretær har sviktet underveis. At han slett ikke har stått opp for kravet om at Norge må bygge opp egne levedyktige rovdyrbestander, slik folk fra departementets forstod det i et møte med ham i forkant av den andre rovviltmeldinga. Han skal til og med ha skrevet at Norge bør kunne ha 15 ulver.

Men alt dette er jo lenge siden og ligner snøen som falt i fjor.

Nå er den norske ulvestammen i ytterste fare og på utryddelsens rand. Noen påstår til og med at det ikke finnes noe som heter «norsk ulv». Det er da vi trenger de rene og ranke. Det er da vi trenger Thorbjørn Berntsen!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke