11. des
Reagerer på sparekutt: Borgny Nygaard vil ikke godta at Friskliv Senior legges ned. Tidligere het tilbudet Helsestasjon for eldre, og har vært nedleggingstruet flere ganger tidligere, men berget av blant andre Pensjonistpartiet. Foto: eli J. Haugen
 
Nei til seniorkutt
Friskliv Senior er et forebyggende tilbud til eldre i Hamar. De tre stillingene som er knyttet til tilbudet, foreslås fjernet fra 2017. Pensjonistpartiets Borgny Nygaard er bekymret.

0
Publisert: 14.jun.2016 11.54
Oppdatert: 15.jun.2016 09.33

Helsestasjonen for eldre ble etablert i 1980. I 2014 skiftet de navn til Friskliv Senior.

Dette er et forebyggende og helsefremmende tilbud, som driver blant annet kurs i helseopplysning for eldre, trimgrupper og ulykkesforebygging i hjem og nærmiljø.

Må spare 8 mill.

Helse- og omsorgsavdelingen i Hamar kommune har fått et innsparingskrav på nærmere 8 millioner kroner i 2017.

Ett forslag som foreslås gjennomført, er altså å fjerne tre stillinger ved Friskliv Senior.

Tanken er at tilbudene som Friskliv Senior gir i dag, skal videreføres i Frisklivssentralen og i samarbeid med frivillige og organisasjoner.

Lav sykehjemsdekning

– Dette tilbudet er svært viktig, og kan ikke falle bort. I Hamar, hvor vi har en lav sykehjemsdekning, er det et spesielt viktig tilbud, sier Borgny Nygaard, som sitter i kommunestyret for Pensjonistpartiet.

Friskliv Senior legger til rette for bygging av nettverk, som Nygaard påpeker er viktig for å forebygge depresjon og ensomhet.

– Det er ikke lovpålagt å ha et slikt tilbud, men vi må ikke spare ett sted for å få igjen utgifter et annet sted. Vi kan ikke ta fra eldre det samlingspunktet og tryggheten Friskliv Senior er, mener Nygaard.

Omfang og kvalitet

– Helse- og omsorgssjefen sier intensjonen er at tilbudet i hovedsak skal opprettholdes, i samarbeid med frivillige og organisasjoner (se undersak). Hva tenker du om det?

– Jeg er bekymret for om omfanget og kvaliteten på tjenesten blir opprettholdt. Og hva med de frivillige? Frivillige hjelper til i trimgrupper, men de trenger oppfølging, sier Nygaard.

Pensjonistpartiet jobber for tiden for at alle Hamars fire sykehjem skal bli sertifisert som livsgledesykehjem.

Dette er en ordning som skal medvirke til at alle eldre skal få en god og meningsfull hverdag. Konseptet går ut på at sykehjemmene skal lage et system for å oppfylle ni kriterier for livsglede som ivaretar beboernes sosiale, kulturelle og åndelige behov.

– Vi jobber for at ordningen blir innført ved sykehjemmene våre. Da oppfattes nedleggelse av Senior Friskliv som et slag i ansiktet, sier Nygaard, som vil kjempe mot nedleggelsen med nebb og klør.

Videreføres

Helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen sier at tilbudene i Friskliv Senior i hovedsak skal videreføres.

Dette vil skje innenfor Frisklivssentralen, og i samarbeid med frivillige og organisasjoner.

– Vi skal ta ned budsjettet med ganske mange millioner kroner, og har sett på alle områder om vi kan effektivisere. Frisklivssentralen vil få et ansvar for å drive forebyggende overfor hele innbyggergruppa. I tillegg skal tjenesten integreres tettere mot øvrige helsetilbud. Frisklivssentralen består, men vil få et bredere nedslagsfelt enn i dag, sier helse- og omsorgssjef Vigdis Galaaen i Hamar kommune.

Innsparingen er på 840.000 kroner i året fra 2017. De tre ansatte i Friskliv Senior skal omplasseres.

Galaaen peker på at kommunens psykiske helseteam og dagsenter i dag driver virksomhet som delvis er sammenfallende med Friskliv Senior.

– Vi vil se tjenestene i sammenheng. Behovene til eldre har også utviklet seg. I hovedsak vil tilbudene ved Friskliv Senior bli videreført, men det kan skje at det blir i en annen form og at det blir justeringer og tilpasninger, sier Galaaen.

Formannskapet skal behandle økonomirammene i sitt møte onsdag, og kommunestyret tar stilling til saken neste uke.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke